Vätgasingenjör - Göteborg
Program till Vätgasingenjör på Iris YH
Vätgas ses som en avgörande faktor för att klara den gröna omställningen i framtiden där EU har som mål att bli klimatneutralt till år 2050. Vätgas har en nyckelroll att spela inom tre stora segment: transport, energi och industri. Den svenska vätgasmarknaden spås fyrdubblas till år 2030.
Vätgasingenjör– ett yrke för dig som gillar energiteknik och framtidens hållbara lösningar inom energisektorn
Vätgas är en energibärare, precis som elektricitet; och en flexibel sådan, då den kan produceras ur alla typer av energikällor och användas för att lagra, transportera och tillhandahålla energi. Utsläppen från transportsektorn i form av koldioxid, kväveoxider och partiklar kan minskas genom att lagra vätgas i bränsleceller och omvandla vätgasens kemiska energi till elektricitet och värme. På så sätt består utsläppen enbart av vattenånga.
Vätgas kan användas för att framställa grönt stål. Tanken är en 100%-fossilfri stålindustri genom att byta ut kol och koks mot fossilfri vätgas.
Sverige är redan idag är ett föregångsland med forskningsprojektet HYBRIT som skapats av Vattenfall, LKAB och SSAB. Vätgasmarknaden i Sverige förväntas bli fyrdubblad till år 2030, där målsättningen är att ha en fullskalig produktion av grönt stål år 2035.
Kommande starter
Förkunskaper
När du går en YH-utbildning hos oss ligger du väldigt bra till för att bli anställd. Våra samarbetspartners och de företag som tar emot praktikanter och sitter i våra ledningsgrupper är ute efter att rekrytera. Majoriteten av arbetsgivarna som medverkat i framtagningen av utbildningen är väldigt engagerade i utvecklingen som sker inom vätgasområdet och vill bidra på flera olika sätt. De studerande erbjuds möjligheten att både genomföra praktik och examensarbete inom olika verksamheter och sammanhang då medverkande arbetsgivare spänner över olika områden och nischer, exempelvis industri, tillverkning, transport och forskning.
Behörighet
För att bli behörig till utbildningen till Vätgasingenjör behöver du uppfylla två delar: grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Med grundläggande behörighet menas allmän behörighet till studier på yrkeshögskolan. Det betyder att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Det finns flera olika sätt för dig att uppfylla kraven.
Du är behörig att antas till en utbildning om du:
- Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
- Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
- Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och är behörig till motsvarande utbildning där.
- Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller genom någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Utöver grundläggande behörighet krävs även särskild behörighet. För utbildningen till Vätgasingenjör på Iris behöver du ha läst nedan kurser för att uppnå särskild behörighet:
- Kemi 1
- Kemi 2
- Matematik 2
Kursinnehåll
Utbildningens innehåll
Förstå kemiska processer som används i vätgasframställning, exempelvis elektrokemi för energilagring och skillnaden i vätgasframställning utifrån hållbar och icke hållbar tillverkning.
Ha kunskap om kärnkomponenter vid vätgastillverkning, såsom elektrolysören, samt vilka material som används i vätgasframställning, såsom metan och ammoniak.
Veta hur interaktionen mellan vätgas, naturgas och elnät sker samt utmaningarna och möjligheterna med storskaliga vätgasprojekt.
Förståelse hur vätgas används inom främst transport, energi- och industrisektorerna samt energilagring genom elektrokemi, i bland annat batterier och bränsleceller.
Gör en intresseanmälan
Din utveckling - Iris uppdrag i över 100 år Iris erbjuder SFI, vuxenutbildningar, stöd och jobbmatchning.
I över 100 år har Iris arbetat med individens utveckling. Med den längsta erfarenheten inom utbildning, stödinsatser, jobbmatchning och anpassningar förbereder Iris dig för dagens arbetsmarknad. Iris finns på många orter i helaSverige och varje år genomgår tusentals personer någon av Iris utbildningar...