Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Turismekonomi och företagande inom turism

Karlstads universitet, i Karlstad
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Klassrum

Turismekonomi och företagande inom turism

I kursen studeras grundläggande perspektiv på och teoribildningar om utbud och efterfrågan inom turism, ur såväl ett ekonomiskt som ett kulturgeografiskt perspektiv med särskilt fokus på företagande inom besöksnäringen. I huvudsak tar kursen sin utgångspunkt i ekonomisk geografi och regional ekonomi som handlar om hur ekonomiska aktiviteters utveckling påverkar och påverkas av den samhälleliga omgivningen.Särskilt betonas hur avstånd och närhet, både fysiskt, institutionellt och kulturellt, påverkar samspelet mellan företag och platser, liksom hur olika geografiska egenskaper, såsom läge, resurser, befolkningssammansättning och institutioner, påverkar ekonomisk utveckling, destinationsutveckling och företagande. I kursen introduceras begreppet delningsekonomi som ett alternativ till traditionella affärsmodeller, samt att dess rumsliga effekter för besöksnäringen diskuteras.Kursen behandlar också grundläggande perspektiv på olika samband mellan ett företags affärsmodell och lokaliseringsval. Under kursen ges en översikt över teorier om affärsplaner, affärsmodeller och företagslokalisering. Klassisk lokaliseringsteori presenteras liksom nyare perspektiv på agglomerationsfördelar, nätverk, kluster och entreprenörskap. Metoder för att analysera ekonomiska verksamheters lokalisering, dimensionering och marknadsförhållanden behandlas i form av tillämpningsövningar. Under kursen tränas studenten i praktiska lokaliseringsövningar samt i att upprätta affärsplaner för företag inom besöksnäringen.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Klassrum
  • Karlstad
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Förkunskaper

50 hp inom Turismprogrammet (SGTUR) eller 50 hp inom programmet Turism och Platsdesign (SGTPD). Motsvarandebedömning kan göras.
Karlstads universitet

Karlstad universitet är ett av landets yngsta universitet. Här erbjuds ett flertal utbildningsprogram, både på grund- och avancerad nivå. Karlstads universitet vill bidra till såväl internationell som regional och personlig kunskapsutveckling. Genom öppenhet, nytänkande och mångvetenskap har de etablerat sig...

Läs mer om Karlstads universitet och visa alla utbildningar

Highlights