Sök utbildning 👉
Program (grundnivå)

Agronom - landsbygdsutveckling

Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Längd
300 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum

Agronom - landsbygdsutveckling

Programmet är tvärvetenskapligt och tar upp landsbygdsutveckling ur många perspektiv; politiska, ekonomiska, kulturella, sociala, rumsliga och ekologiska. Lantbruket är en viktig sektor och landsbygdsutveckling fungerar ofta som ett nav för länders totala utveckling. Det ingår i en helhet som är viktig att förstå och kunna analysera och agera i. Utbildningen tar upp samband både mellan olika vetenskapliga inriktningar och samhällsnivåer, såsom lokalt, regionalt, nationellt, EU och internationellt. På de olika nivåerna finns aktörer med perspektiv som kan skilja sig mycket åt. Utbildningen lyfter fram betydelsen av dessa intressen och maktförhållanden, som ibland även leder till konflikter. Programmet omfattar fyra och ett halvt års heltidsstudier och innehåller teman som berör utvecklingsteorier, demografi och befolkningsdynamik, institutionella och politiska förändringar samt kommunikation och konflikthantering. Utbildningen ger också förståelse inom områden såsom kulturen som drivkraft och traditionsbärare, landskapets betydelse, lärande och metoder i arbetet. Ett viktigt tema är också hur samspelet mellan naturresursutnyttjandet och ekosystemens produktion och tjänster fungerar och hur strategier för försörjning och ekonomisk utveckling i lokalsamhällen är kopplade till globaliseringen. Under hela programmet finns tillämpade och fördjupade kurser samt samläsning med andra agronomer.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Uppsala
  • Sista ansökan: 2025-04-15

Förkunskaper

För att bli antagen till agronomprogrammet - landsbygdsutveckling krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt områdesbehörighet A3:- Matematik 3b alternativt Matematik 3c- Naturkunskap 2 (alternativt Bi 1, Fy 1a, Ke 1 alternativt Bi 1, Fy 1b1 + 1b2, Ke 1)- Samhällskunskap 1b alternativt Samhällskunskap 1a1 + 1a2.Naturkunskap 2 kan även ersättas med följande från Naturbruksprogrammet:- Kursen Naturkunskap 1a1och dessutom ett av följande alternativ- kurserna Djuren i naturbruket och Djurhållning eller- kurserna Djuren i naturbruket och Växtodling 1 eller- kurserna Växtkunskap 1 och Trädgårdsodling eller- kursen Mångbruk i skog samt någon av kurserna Skogsskötsel 1, Jakt och viltvård 1 eller Fiske och vattenvård 1.Betygskrav: i var och en av ovanstående kurser krävs lägst betyget godkänd.Ersättningsmöjligheter finns för kurser i områdesbehörigheterna. Dessutom gäller meritkurser enligt respektive områdesbehörighet.Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.

Examen & Intyg

Agronomexamen
SLU (Sveriges lantbruksuniversitet)

SLU:s kunskap är på många sätt så nära livet. Vi arbetar med förutsättningarna för liv, livsbetingelserna för människor, djur och natur samt hur vi bäst förvaltar allas våra gemensamma naturresurser idag och i framtiden. Vår huvuduppgift är att genom högkvalitativ...

Läs mer om SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och visa alla utbildningar

Highlights