12 okt 2021

Birka kan ha varit som Venedig

Var Birka en vikingastad på vatten? Nya fynd på sjöbotten utanför Birka på Björkö i Mälaren kan tyda på det.

Marinarkeologer från Sjöhistoriska museet och Södertörns högskola håller just nu på att undersöka Birka ur ett maritimt perspektiv. Mer än hundra meter från strandlinjen har de hittat pålningar, timmer och stensamlingar. Lämningarna visar att det funnits någon form av plattform i vattnet. Men vilken funktion den haft är oklart.

- Det är naturligt att tänka sig att staden haft en försvarsanläggning i vattnet, men fynden beskriver också något mer. Det är inte otänkbart att hamnen fungerat som stadens torg, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, i ett pressmeddelande.

Birka var bebott under tidig vikingatid, från 700-talet till 900-talet.

Relaterat

Forskning: Människans tankar har påverkats av pilspetsar

Arkeologi för en modern Indiana Jones

TT Spektra / AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 12 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2012-10-23

Från ekonom till ölutbildare

Anna Wallner insåg till slut att jobbet som ekonom med tråkiga excelrapporter och ett stillasittande liv framför datorn, var ohållbart. Hon sadlade om, gick en utbildning till sommelier, skrev en bok och blev ölutbildare.  – Jag var inte aktsam på min egen personlighet när jag valde utbildning, jag ångrar ingenting men jag förstår inte varför jag valde att bli ekonom, säger Anna, som egentligen ä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-22

Bara 13 procent vill till offentlig sektor

Bara 13 procent av studenterna tror att de kan få ett intressant jobb i offentlig sektor. Och färre en av tio förknippar offentlig sektor med personlig utveckling. Hitta utbildningar inom offentlig sektor En ny undersökning från Vision visar att kommuner, landsting och regioner har ett omfattande arbete att göra för att locka till sig framtidens arbetskraft.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Vill du bli polis?

Senast 15 mars ska man söka till Polishögskolan. I år ändras antagningsreglerna. Här är fakta och tips hur du kommer in.

Läs mer