22 okt 2021

Det här vill vi helst plugga

Helst vill vi bli jurister, ekonomer eller läkare, men utbildningarna som ökar mest i popularitet är utbildningar inom IT, och till lärare.

Listan över de mest populära programmen har varit väldigt konstant de senaste åren, där traditionella och tydliga yrken lockar. Jurist-, socionom- psykolog- ekonom- och läkarprogrammet har flest sökanden på högskolan och på yrkeshögskolan lokförare, apotekstekniker och tandsköterska.

Läs mer:

Utbildningarna som garanterar jobb

YH-utbildningarna som leder till flest jobb

IT-studenter hett eftertraktade

Lite intressantare är det att titta på vilka utbildningar som ökar mycket i popularitet. De senaste två åren har antalet ansökningar ökat mycket till data-, lärar- och teknikutbildningar, och utbildningar inom hälsa/sjukvård på högskolan. På yrkeshögskolan är det utbildningar till virtualiseringstekniker som har allra störst procentuell ökning i antal sökanden de senaste två åren.

Vi ser att den generella trenden där det digitala tar över samhället avspeglar sig även i söktrycket till utbildningar.  Intresset för utbildningar som digital kommunikation och IT ökar, programmering har blivit coolt istället för nördigt, säger Martina Lindgren, marknads- och kommunikationsansvarig på Nackademin som driver flera utbildningar inom IT.

Josefine Persson går sista året på utbildningen ”System- och nätverkstekniker Virtuella system”, och hon är inte speciellt förvånad över att intresset ökar för utbildningen.

Virtualisering i sig har blivit stort, alla företag virtualiserar för att spara på hårdvara, yta och säkerhet. Sedan är det en häftig teknik, när man i en och samma dator kan ha flera servrar och flera operativsystem i gång samtidigt. Det sparar pengar och effektiviserar, säger Josefine Persson.

Populäraste utbildningarna

Flest sökande i första hand (universitet och högskola):
1. Juristprogrammet

2. Läkarprogrammet

3. Kandidatprogram i företagsekonomi

4. Juristprogrammet

5. Ekonomie Kandidatprogram

Flest sökande (yrkeshögskola):

1. Lokförare  

2. Apotekstekniker  

3. Tandsköterska 

4. Rådgivare inom bank och finansiering

5. Grafisk design 

6. Paralegal/juristassistent

7. Virtualiseringstekniker 

8. Speditör

9. Löneadministratör med HR-inriktning 

10. Integration

Utbildningar som har ökat mest i popularitet 2011-2013 (Yrkeshögskola):
1. Virtualiseringstekniker (314 procent ökning)

2. Breda utbildningar bygg- och anläggningsteknik (224 procent)

3. Nättekniker (222 procent)

4. Säljare med inriktning mot teknik inom vården (173 procent)

5. Byggnadsarbetare mot miljö (151 procent)

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 22 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Danderydsborna mest välutbildade

Storstadskommuner och residensstäder har en större andel högutbildade än riksgenomsnittet. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Danderyd toppar listan. Danderyd kan ståta med Sveriges högsta utbildningsnivå. Där har 55 procent av invånarna i åldrarna 25–65 år minst tre års utbildning efter gymnasiet. Lund är tvåa med 51 procent och Lomma trea med 44 pr ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Högre lön – för vissa lärare

Regeringen lanserar två nya karriärsteg för lärare, med respektive 5 000  och 10 000 kronor mer i månadslön. Löneökningen finansieras med hjälp av statsbidrag. Regeringens förslag innebär att två nya karriärsteg införs – förstelärare och lektor. Förstelärare ska vara särskilt skickliga lärare, lektorer måste ha lägst licentiatexamen. En lärare som utses till lektor kommer att få ungefär 10 00 ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Därför valde han kåren

När kårobligatoriet försvann valde många bort kåren. Nu arbetarde för att vinna tillbaka sina medlemmar. Simon, 21 gick med för att påverka.

Läs mer