07 okt 2021

Från lärling till stjärnkrog

För ett år sedan påbörjade Ebba Cowan sin lärlingsutbildning som kock. Nu är hon på väg till England för ett jobb på Michelinprisade restaurangen Northcote.

Ebba Cowan, 21 har alltid älskat mat och efter att ha jobbet som servitris insåg hon att hon även gillade att jobba i restaurangbranschen. När hon läste om den ettåriga lärlingsutbildningen till kock fastnade hon direkt.­

Jag trivs med  stämningen och att man får ha kontakt med mycket folk. En dag på jobbet är aldrig den andra lik, säger Ebba Cowan.

På lärlingsutbildningen på Komvux är hon på sin praktik fyra dagar i veckan, och har teori på skolan en dag.

För mig passar det jättebra, det är slitigt eftersom man är längst ned i rangordningen som lärling, men man får se hur det verkligen är att jobba och man skapar jättemycket värdefulla kontakter.  Teorin som ofta saknas på arbetsplatsen eftersom man inte har tid att förklara varför man gör som man gör, får jag i skolan.

Hon har praktiserat på två restauranger i Stockholm, en som specialiserat sig på kött och en på fisk. Under en månad fick hon också genom skolan möjlighet att praktisera  på restaurangen Northcote i England, som har en Michelinstjärna. Vid slutet av praktiken fick hon förfrågan om att komma tillbaka.

Det är ju otroligt, det är det här man vill uppnå. Jag har alltid satsat högt och vill jobba på den här typen av restaurang som satsar ordentligt, säger Ebba.

Fakta: Lärlingsutbildning

Längd: 1 termin – 2 år lång beroende på elevens bakgrund. Tanken är att man inte ska behöva läsa om en gymnasiekurs man redan läst.
Ekonomi: Studiemedelsberättigad
Populära lärlingsinriktningar: Bageri/konditori, restaruangkock, måleri
Andra inriktningar: lager & logistik, butik/handel, barnskötare, bar/barista, bar & servering, hotell & konferens, hotell & turism, bygg, golvläggare, platssättare, fastighetsskötare

"Det är en praktisk utbildning som passar personer som tar till sig kunskap på ett annorlunda sätt. Det är många som tycker det är jobbigt att sitta och traggla teori, och på en lärlingsutbildning befinner man sig på en arbetsplats fyra dagar i veckan och är på skolan den femte"

Heléne Persson som är studie- och yrkesvägledare och ansvarig för lärlingsutbildning i Stockholms län.

Läs mer

Lärling – mitt i smeten

Mässan som tar dig framåt

Så fixar du lärlingsplatsen

Studiefakta: Komvux

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-18

Komvux blev nystarten efter olyckan

När Cecilia Lopes råkade ut för en motorcykelolycka i ettan på gymnasiet förändrades livet. Komvux blev nystarten som gav henne ett nytt yrke. Cecilia Lopes var helt klar över att hennes framtid låg i restaurangbranschen. Med en pappa och farfar som restaurangägare i Portugal var planen att hon skulle jobba där efter att ha avslutat hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-21

Här får du svar på frågorna

Behöver du hjälp inför komvuxstudier och vet inte var du ska vända dig? Vägledningscentrum har svaren.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-03-18

Christoffer tog köksvägen till drömjobbet

Vågar du ta steget från dröm till verklighet? Det behöver faktiskt inte vara särskilt långt! För drygt ett år sedan hade Christoffer Dahlén aldrig tidigare stått i ett professionellt kök. 

Läs mer