Rasmus Cruce Naeyé framför Harvard Law School
27 okt 2021

Han kom in på Harvard

Rasmus Cruce Naeyé lyckades med det omöjliga, att komma in på ett av världens högst rankande universitet. Här berättar han hur han lyckades.

Rasmus läser för närvarande en master i juridik på Harvard Law School med inriktning mot internationell och konstitutionell rätt. Han tycker att det största hindret för svenskar att komma in på ett universitet som Harvard är att man helt enkelt aldrig skickar in en ansökan därför att man tror att det inte tjänar något till.

Generellt krävs det inte bara bra betyg utan också rekommendationer från professorer eller lärare från tidigare utbildningar. Dessutom behövs ett motivationsbrev som förklarar både varför utbildningen är viktig för en själv men även vad man kan bidra med till utbildningen, säger Rasmus.

I Rasmus fall handlade mycket om att han hade utsetts till en av svenska Fulbrightkommissionens stipendiater, att han har arbetslivserfarenhet från en advokatbyrå och olika internationella erfarenheter vid sidan av tidigare studier.

Att plugga på Harvard skiljer sig ganska mycket från att plugga i Sverige. Föreläsningarna är upplagda mer som en dialog mellan studenter och professorer.

Genom de frågor han/hon ställer till oss övas man i att snabbt identifiera vad som är vikitgt i ett rättsfall och att formulera ett svar.

En annan stor skillnad är att professorerna utgår från att studenterna har läst allt material innan föreläsningarna.

– Man ska inte bli förvånad om man ombeds att redogöra för en artikel eller ett rättsfall inför hela sin klass.

En annan stor skillnad är självklart att det är mycket dyrare att plugga på ett så ansett amerikanskt universitet som Harvard.

– Hade det inte varit för de stipendier jag har fått från den svenska Fulbrightkommissionen och från en av Wallenbergstiftelserna hade det inte varit möjligt för mig att studera här, säger Rasmus.

Tips för att öka chanserna att komma in på Harvard

  • Engagera dig i annat än skolan
    De amerikanska universiteten tittar på dig som helhet, inte endast dina betyg. Därför är det viktigt att aktivera sig i andra saker än skolan och på ett sätt som visar att man har driv och ledarskapegenskaper. Det kan vara att vara aktiv i olika sporter, ideella organisationer, elevkår osv.
  • Välj en tung kursplan på gymnasiet
    Ska du ha en chans att komma in på ett universitet som Harvard gäller det självklart att ha bra betyg men ännu viktigare är att visa att man har valt kurser som är akademiskt tunga, t ex Matte C eller Matte 3 (som lägst) och Engelska C eller Engelska 7 med Cambridge examen.
  • Lägg energi på att göra en bra och personlig ansökan
    Det är viktigt att göra en bra ansökan till universitet i USA. Det är här du har möjlighet att visa vad som är speciellt med dig. Gör ditt "personal statement" personligt hellre än att bara vräka på med fakta om dig, berätta gärna en anektodisk historia som beskriver vem du är och vad som är speciellt just med dig. Skaffa fina rekommendationsbrev från nyckelpersoner på dina engagemang.
  • Gör SAT eller ACT flera gånger
    De amerikanska kunskapstesten SAT och ACT tjänar man på att skriva flera gånger. Det rekommenderas även att gå en förberedande kurs innan testet.

Studera i USA

Källa: Andreas Leijon, Education USA.

Intervju från 2010

Senast uppdaterad: 27 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-07-25

Högskola utomlands

Utlandserfarenhet räknas i dagens globala värld. Frågan är bara på vilket sätt du vill studera utomlands och när du ska packa väskan. Om du vill studera på ett universitet/högskola utomlands har du i huvudsak tre möjligheter: Hitta din utbildning Utbildningar och kurser utomlands Genom din högskola/universitet Om du studerar vid ett svenskt universitet eller högskola finns det flera olika möjligh ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Han fick sportstipendium i USA

Vill du idrotta samtidigt som du pluggar – i USA? Jörgen Ekdahl tyckte det var lätt att få stipendium. Här ger han sina bästa tips. – Jag har trivts hur bra som helst, det var mycket med skolan och med laget. Jag hade hoppats på ett år till! Jörgen Ekdahl kommer från Lerum i Västra Götaland. Han började sin bana som simmare och gick så småningom över till triathlon.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-11

Studera i Holland

Som utländsk student i Holland känner du dig välkommen. Holland har flest internationella program i hela Europa och holländarna är duktiga på att prata engelska. Läs mer här!

Läs mer