21 mar 2016

Här hittar du lärlingsutbildningar

För den som vill tillbringa mer tid på en arbetsplats än i skolbänken kan en lärlingsutbildning vara ett alternativ. Det är framför allt i hantverkaryrken som kock eller byggnadsarbetare som man använder sig av lärlingssystemet.

I Stockholmsområdet finns det just nu aktuella lärlingsutbildningar för bland annat kockar (Stockholms hotell- och restaurangskola) samt för golvläggare, plattsättare och takmontör (Kista gymnasium). Dessa startar i augusti.

I Göteborgs stad finns det just nu inga lärlingsutbildningar att söka inom vuxenutbildningen, men det finns normalt utbildningar inom exempelvis fordon, handel, lager och logistik samt till hotell- och evenemangsvärd.

I Blekinge har man nyligen infört lärlingsplatser för vuxna inom vårdsektorn. I december avslutades den första utbildningen för undersköterskor i Karlshamn. Vuxenlärlingarna blir undersköterskor på rekordtid, 1,5 år, genom att blanda 70 procents praktik med 30 procent teori. Eleverna, som får praktisera på olika vårdplatser, är i praktiken lovade jobb i kommunen efter slutförd lärlingsperiod. Försöket blev så lyckat att en liknande utbildning i höst ska startas även i Karlskrona.

I Malmö stad blir däremot av besparingsskäl inga lärlingsstarter alls i höst inom ramen för vuxenutbildningen.

Lärlingsutbildningarna kan ha olika ansökningsdagar eftersom de startar vid olika tidpunkter. Senaste ansökningsdag brukar vara åtta veckor innan utbildningen startar. 

Redaktion AllaStudier.se
Senast uppdaterad: 21 mar 2016

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Trots en miljard – Yrkesvux illa ute

Nästan var femte kommun brister i uppföljningen av den yrkesinriktade gymnasiala vuxenutbildningen, yrkesvux. Bristerna kan göra att kommunerna förlorar det statsbidrag de får för utbildningarna, enligt Skolverket. – Eftersom det här är en riktad satsning så är det viktigt att vi kan följa upp och se exakt vilka kommunerna vänder sig till, vilka målgrupper de försöker nå, säger Eva Nordlund ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-18

Lär dig utveckla egna applikationer

Designskolan Hyper Island har startat en ny utbildning för utveckling av applikationer till mobiltelefoner. Den nya marknaden har fantastiska affärsmöjligheter. –  Det kommer att vara helt avgörande för branschen att det utbildas nya förmågor som besitter kunskaper om hur man utvecklar mobila applikationer, säger Charlotte Sundåker, marknadschef på Hyper Island.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-12

Plugga när och hur du vill

Glöm att sitta i skolbänken mellan åtta och tre. Allt fler på Komvux väljer flexibla studier där du pluggar på egen hand i din egen takt. Agnes pluggar matte och jobbar samtidigt. Sökfunktion: Hitta din komvuxutbildning  Hitta din komvuxutbildning på distans – Vi ser ett ökat tryck på flexibla studier. Folk vill kunna kombinera till exempel studier och jobb och vill inte vara låsta, säger Bir ...
Läs mer