07 okt 2021

Lärlingsutbildning i Tyskland betalar sig

Är du mellan 18 och 35 år, sugen på att uppleva något nytt och vill ha betalt under din utbildning? Tyska arbetsförmedlare åker runt om i Europa för att rekrytera till ”The job of my life”, en betald lärlingsutbildning i Tyskland. 

Tyskland har lägst ungdomsarbetslöshet i Europa, endast 7,7 procent jämfört med 23,6 procent i Sverige, och det tyska lärlingssystemet anses vara huvudorsaken. Bristen på arbetskraft inom vissa yrken gör nu att den tyska staten letar sig utanför gränserna för att hitta arbetskraft och finansierar samtidigt utbildning och uppehälle för de européer som rekryteras till programmet ”The job of my life”.

Det här är något för den som vill ha utlandserfarenhet, lära sig ett nytt språk och skaffa yrkeserfarenhet inom ett visst yrke och dessutom få utbildningen betald. Men det är tre tuffa år, så det gäller att vara motiverad, säger Malin Dahl, EURES-rådgivare i Malmö som är med och koordinerar platserna.  

Mer om lärlingsutbildningar

Lärlingsutbildning i Sverige

Från lärlingsutbildning till Michelinkrog

Lärling – mitt i smeten

Lärlingsutbildning i Danmark

Här hittar du lärlingsutbildningar

Annette Zellmer är EURES-rådgivare på den tyska arbetsförmedlingen och är just nu i Sverige för att informera om ”The job of my life”.

Vi söker kandidater som är så trygga i sig själva så att de klarar av att jobba i en ibland tuff företagskultur i ett annat land, och samtidigt vara långt borta från familj och vänner. Vi söker ansvarstagande, pålitliga och punktliga personer som är självständiga, säger Annette Zellmer.

På European Job Days i Malmö var intresset stort för att få mer information.

– Jag är väldigt internationellt intresserad och har läst flera språk. Tyskland har en av Europas starkaste arbetsmarknader just nu så det är intressant att få mer information, säger Rebecca Åblad, 30 år från Skövde, som får information av Annette Zellmer, EURES-rådgivare från Hamburg på European Job Days i Malmö.

Mer om lärlingsutbildning i Tyskland

Krav på den som söker

  • Du ska vara EU-medborgare mellan 18 och 35 år.
  • Ha grundläggande kunskaper i tyska eller intresse av att lära sig tyska.
  • Känna ett intresse av att lära sig ett yrke för framtiden.
  • Ha en vilja och motivation att möta nya utmaningar i ett annat EU-land.

Upplägg

Lärlingsutbildningen pågår mellan 2-3,5 år beroende på yrke. Det finns utbildningar inom 350 olika yrken, som till exempel bagare, kock, hotellreceptionist eller audiolog. Ekonomisk ersättning utgår för boende och levnadskostnader (upp till 818 euros/månad) samt resekostnader. Du får en liten lön från företaget som varierar beroende på bransch.

Tidplan

Studier i tyska under senvintern/våren. Praktik på ett företag med behov av anställning inför kommande lärlingsperiod under vår/sommar. Lärlingsutbildningen startar augusti/september.

Läs mer: Lärlingsutbildning i Tyskland

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-12

Studera i Japan

Japansk ekonomi och teknologi regerar. Och universiteten gör det möjligt. Här finns hela 765 stycken att välja bland. Högskoleutbildning i Japan OBS! Det här är i första hand en vägledning för dig som ska ordna dina studier på egen hand eller via en förmedling. För utbytessugna studenter: Utbildningar och kurser i Japan Studera på högskola utomlands I Japan finns ca 765 universitet där vissa är st ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Studera utomlands med funktionshinder

Har du ett funktionshinder och vill studera utomlands? Här finns information om vilken hjälp du kan få i Sverige, vilka stipendier och studiemedel du kan få som funktionshindrad och hur det funkar med personlig assistans utomlands. Studerar du redan på högskola i Sverige tar du kontakt med internationella enheten på högskolan där det finns internationella koordinatorer som hjälper dig att hitta rä ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-07-08

Studera i Frankrike

Bonjour! Är du sugen på att studera I Frankrike? I Frankrike kan du välja mellan massor av spännande utbildningar samtidigt som du kan njuta av vackra städer och fantastisk mat! Läs mer om hur det är att studera i Frankrike här!

Läs mer