Visa allastudier.se som: Mobil

Next stop Shanghai

Målsättningen att jobba i Kina sattes redan på gymnasiet. Nu har Alexander de Freitas vunnit ett stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i Shanghai.

Alexander lyckades med det alla drömmer om. Som årets Anders Wall-stipendiat vinner han 150 000 kronor som ska täcka hans levnadskostnader under ett år i Shanghai då han gör praktik på Svenska Handelskammaren. I september går flyttlasset till en, för honom, ganska välkänd stad.

Intresset för Kina väcktes redan på gymnasiet. Alexander läste i dagstidningen om Kinas rekordtillväxt och sedan dess har han varit väldigt målinriktad.

– Jag tänkte direkt "Wow, då är det dit man ska ta sig", säger Alexander.

Under hans andra år på civilekonomprogrammet med kinesisk språkinriktning åkte han till Shanghai för att plugga språket. På plats i Kina fick han upp ögonen för att göra affärer på kinesisk mark och han och ett par klasskamrater började importera klockor till Sverige. När de andra sedan åkte hem stannade Alexander kvar.

– Jag kände att jag ville stanna och lära mig mer, säger Alexander.

Alexander lyckades få en praktik på ett svenskt företag han hade kontaktat innan han åkte från Sverige och efter det fick han ett jobb på ett annat svenskt företag.

– Jag tror att jag fick det här stipendiet för att jag har fått jobba i Shanghai och för att jag därför har lättare att sätta mig in i situationer som svenska företag kan hamna i, säger Alexander.

Under tiden på Svenska Handelskammaren är tanken att Alexander ska jobba med eventplanering, till exempel föreläsningar, för att skapa mervärde för de företag som är medlemmar i Svenska Handelskammaren.

Praktiken börjar till hösten men Alexander åker till Shanghai inom kort för att fixa boende, och förhoppningsvis sommarjobb.

– Jag gillar tempot i Shanghai. Det är västinfluerat så man passar in bra, samtidigt som det är exotiskt. Sedan får man väl säga att man lever ett lyxigt liv i jämförelse med svenskt studentliv. Man kan äta ute ett par dagar i veckan och åka taxi om man vill, säger Alexander.

Relaterat

Fler studerar utomlands

Utlandsstudier ger högre lön

Så fixar du praktikplatsen

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 11 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2015-09-25

Plugga på Bali – med minibudget

Det går att plugga utomlands på liten budget. Love spenderar en termin på Bali och lever billigare än hemma. För honom var upplevelsen lika viktig som studierna. Love läser till vardags på Stockholms universitet. Efter fyra års studier var det dags att göra något annorlunda och utmanande. Därför tog han ett break och pluggar den här terminen på Udayana University på Bali.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Hon tar svenska högskolepoäng – från beachen

Sofie Molander, 24 år, tog tjänstledigt från sitt jobb som kundrådgivare på bankkontor för att åka till Thailand ett halvår och läsa på distans. Nu pluggar hon engelska på Mittuniversitetet men befinner sig på paradisön Koh Lanta i Thailand. Sökfunktion: Hitta din distansutbildning Vad pluggar du?– 30 p engelska distans på Mittuniversitetet. Jag har inlämning varje vecka och på en av fyra de ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Betalade 14 miljoner – för en plats på Harvard

Föräldrarna Chow från Hongkong hade en desperat önskan att deras barn skulle bli antagna till Harvard University. Så desperat att de under två år betalade 2,2 miljoner dollar till en konsult som skulle fixa en plats. När han nu misslyckats stämmer föräldrarna konsultföretaget. Mark Zimny var svaret på många föräldrars dröm: att få in deras barn på världens högst rankade universitet, Harvard.
Läs mer
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön