18 okt 2021

Träna dig till bättre studiero i vinter

Att träna under studietiden kan hålla dig fokuserad. Men ändå verkar de flesta ge upp när vintermörkret kommer. Tips: Så håller du igång.

Träningsledaren Lina Hermansson, 25, säger att det är vanligt att studenter tränar vid terminsstart. Men de blir färre när vintermörkret kommer krypande, något hon gissar har att göra med minskad entusiasm och mörka eftermiddagar. Hon har ett viktigt råd till alla landets studenter:

 –  Fortsätt! Fortsätt träna även i vinter. Det är jättebra att träna med en kompis, då kan man pusha varandra. Om du har möjlighet, gå ut och gå eller spring när solen är uppe. När du får motivation kan du testa nya grejer som kampsport eller dans, det är perfekt läge nu på vintern, säger hon.

Till vardags pluggar Lina på läkarprogrammets åttonde termin i Lund. Samtidigt leder hon boxpass, och vikarierar ibland på gympan, på universitetets träningsanläggning Gerdahallen.

– Jag gillar funktionell träning, jag krånglar inte till det. Jag gillar box så-klart, det är en rolig och intensiv träningsform, och spinning är kul. Jag tycker också mycket om att springa. Fast det är skönare att springa ute på sommaren. Nu är det trendigt att springa barfota på tå, jag har fastnat för att springa i mina ”five fingers” säger Lina.

– För mig är det viktigt att träna. Kroppen mår bra av det och det får mig att orka med långa dagar. Jag tror att alla mår bra av att röra på sig, säger hon.

Linas tips: Så tränar du enkelt

  • Träna i hemmet. Funktionell träning med kroppen som redskap. Gör armhävningar, situps, höga hopp och benböj. Det är enkelt och det kan du göra hemma i student­rummet.
  • Ta med en kompis. Träna med en kompis. Då blir träningen av och du får motivation. Du kan träffa kompisar så det blir roligare och du får någon som pushar på och hjälper.
  • Intensivt men kort. Intensiv träning. Du måste inte träna länge, det kan gå på en halvtimme om du växlar mellan att träna exempelvis ben och armar utan att vila så mycket emellan. Det sparar tid.

Relaterat

Ät bra och prestera bättre

Här pluggar du gratis till personlig tränare

Hitta balansen mellan skola och träning

Per Samuelson

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Hemliga sällskap - nätverka i det dolda

Från utsidan fåniga nördklubbar dit bara vissa utvalda är inbjudna. Från insidan ett kul socialt nätverk för likasinnade. Hemliga sällskap inom studentvärlden är ett sätt att skapa goda kontakter - i det dolda. Idag är hon en av Sveriges mäktigaste inom studentvärlden, en position hon uppnått  mycket på grund av det nätverk hon skapade under sin studietid.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2011-11-09

"Vi har ingen sprithets"

Snart börjar höstterminen. Då är det dags att välkomna de nya studenterna. Här hittar du tre generalers planer inför nollningen: "Man vill ge tillbaka" På Chalmers studentkårs mottagningskommitté är aktiviteten febril. Ordförande Johannes Schygge berättar att förberedelserna inför aktiviteter som ”Nollympiaden” och ”Nollinsamlingen” pågått under hela året.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

Här finns hjälpen när du mår dåligt

Är du student och mår dåligt psykiskt? Du är inte ensam. Allt fler unga vuxna mår dåligt och sämst mår studenter, visar rapporter. Vi träffar experter och studenter som tipsar om hur man kommer vidare när man mår dåligt. Socialstyrelsens folkhälsorapport visar att unga vuxna (18-24 år) mår allt sämre och de som mår sämst är studenter. En rapport från Uppsala studentkår visar att stress och psykisk ...
Läs mer