22 sep 2015

Välj rätt program till gymnasiet

Eleverna överger yrkesprogrammen – för de högskoleförberedande alternativen. Ella och Carl-Magnus har gjort olika val men är båda nöjda.

Läs mer om programmen:

Jobb eller plugg efter gymnasiet?

Enligt färska siffror från Skolverket läser 31 % av eleverna som började i den nya gymnasieskolan i höstas på något yrkesprogram. Det är en minskning med nästan 4 procentenheter jämfört med året innan och en trend som pågått i några år. Hösten 2008 gick 37 procent av årskurs 1-eleverna på en yrkesutbildning.

Däremot läser allt fler elever på högskoleförberedande program. 51 procent – en ökning med 3 procentenheter jämfört med året innan.

 Det finns flera anledningar till förändringen, en är att konkurrensen mellan skolorna ökat, säger Sven Sundin på Skolverket.

Bland yrkesprogrammen är det framför allt handel och administration samt vård och omsorg som förlorat elever. På de högskoleförberedande programmen har teknikprogrammet och estetiska programmet den största elevökningen.

Ella Stråby Ögren, 17, från Stockholm är glad över sitt val. Hon går elprogrammet på Stockholms tekniska gymnasium.Klara Leo

Ella på yrkesprogram: "Vill göra mer praktiska saker"

Ella Stråby Ögren, 17, är nöjd med sitt gymnasieval. Hon siktar på jobb direkt efter gymnasiet och har därför valt elprogrammet på Stockholms tekniska gymnasium, dock inte helt självklart från början.

– Jag var osäker länge, det var sammanhållningen mellan lärarna och eleverna som fick mig att vara kvar i början, men sedan började jag fastna allt mer för ämnet. Jag är glad att jag valde el och den här skolan, alla känner alla.

Hon tror att osäkerheten bland unga är stor i dag, många går därför natur- eller samhällsprogrammet för att kunna välja yrken mer fritt.

– Alla mina kompisar har valt en högskoleförberedande linje och många har ångrat sina val eftersom de vill ha en bra utbildning som leder till att man får jobb direkt efter gymnasiet. Många är trötta på att behöva plugga och vill göra mer praktiska saker.

Carl-Magnus Olrin, 18, från Stockholm går naturvetenskapliga programmet.Klara Leo

Carl-Magnus på högskoleförberedande program: "Så många olika möjligheter"

För Carl-Magnus Olrin, 18 var det självklart att att välja naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet, trots hög studietakt.

– Det har förmodligen varit hårdare arbete än om jag hade valt någon annan linje, men eftersom jag vill utbilda mig till något inom naturvetenskap fanns det inte riktigt några andra val.

Carl-Magnus övervägde också teknikprogrammet, det som står för den största ökningen av elever.

– Jag tror att elever vill ha så många olika möjligheter som möjligt, och genom att gå ett högskoleförberedande program kan man skjuta upp att behöva välja bort möjligheter.

De flesta av Carl-Magnus kompisar har valt att gå högskoleförberedande program.

­– Då oftast natur, många vill bli civilingenjörer men andra vet inte alls vad de vill jobba med i framtiden.

Test: Vilket program passar dig?

Hitta rätt program med hjälp av AllaStudiers test!

Caroline Wetterborg
Senast uppdaterad: 22 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-04-16

Högsta hönset är osynligt

Rektorer måste bli bättre på att utveckla undervisningen i skolan, visar en granskning som Skolinspektionen har gjort. Myndigheten pekar på flera brister i rektorernas ledarskap. Bland annat diskuterar de sällan undervisningsmetoder med lärarna eller följer upp elevernas resultat på ett systematiskt sätt. Rektorerna har en viktig roll när det gäller att förbättra undervisningen, enligt Chris ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Linjerna som inte bara är plugg

Många söker teoretiska program - Men flera linjer handlar om att göra det du gillar mest - Bästa tipsen - Sök direkt Populärast bland gymnasieväljarna är fortfarande samhälls- och naturvetenskap, enligt flera av Malmös studie- och yrkesvägledare. Men för dig som inte vill sitta i skolbänken i tre år finns alternativ. Metro har satt samman en guide till lite annorlunda utbildningar runtom i Skåne.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-08

De gör godast skolmat

Nu är Sveriges godaste skolmat korad. Klassisk husmanskost med lite twist fällde avgörandet i SM-finalen för skolkockar.2

Läs mer