Sök utbildning 👉

Åk skidor och plugga – i Österrike

Efter turismstudier i Kalmar bestämde sig Sara Karlén för att börja plugga på allvar och testa sina vingar någon annanstans. Hon sökte ekonomikurser i Tyskland och kom in. Men i sista stund fick hon reda på att det fanns en plats inom turismstudier ledig i Österrike. Saken var klar och Sara begav sig till Krems, Österrike. Här berättar hon om hur livet ser ut i  alptopparnas förlovade rike.

Willkommen in Österreich!

– Jag och Jessika, båda från Linnéuniversitetet i Kalmar, landade på Wiens flygplats lagom lättade över att väskor och skidutrustning också har kommit fram. Äventyret började på riktigt när vi skulle hitta till vår studiestad Krems ander Donau som låg en timme från Wien. Wien har fyra tågstationer och vilken som leder till rätt tåg var inte lätt att lista ut. Ett tåg och en tunnelbana senare hittade vi nästa tåg som tog oss till Krems och vårt hem, ett fint 1400-tals hus!

På jakt efter billig mataffär

– I Krems är det lättare sagt än gjort att ens hitta till en mataffär. Det är skyltat, men österrikarna har inte förstått innebörden av att skriva ut avstånd på sina skyltar. Tillslut hittade vi en butik. Väl där upptäckte vi en brist på korgar och lastade famnarna fulla istället. Framme vid kassan uppstod ett nytt problem, bandet fram till kassörskan var milslång men sedan tog det plötsligt slut. Det blev en stressig kamp att få ner matvarorna i sin kasse.

Skidsemester

– Är man i Österrike är det ett måste att åka skidor. Vi gav oss iväg på en tredagarstrip till Bad Hofgastein där vi bodde hos en österrikisk familj. Det gav oss en verklig inblick i den österrikiska kulturen. Skidåkningen med sol och underbar bergsutsikt varvades med provsmakning av Österrikes kända snaps med smak av Marillen (aprikos), afterski, traditionell mat, födelsedagsfirande av frun i familjen och avslutningsvis ett avslappnande Thermenbad!

Och så kom allvaret?

– Introduktionen i skolan började med en massa informationsinmatning och schemapusslande som man gärna hade sluppit. När vi väl hade slitit vårt hår ett tag var det dags att gå och besöka en Heurigen där det serverades vin och kalla tilltugg, väldigt populärt i Österrike. Dag två var det dags för miljöombyte och en exkursion ut i vingårdarna och till de många små fi na grannbyar såsom Milk Abbey, Dürnstein och Göttweig Abbey med pampiga kyrkor och byggnader varvat med små gamla hus.

Regelrätt skola

– Våra egna kunskaper sätts på prov, men böcker används inte alls på Fachhochschule i Krems. Här finns många regler att följa, exempelvis är ”Austriantime” samma sak som att vara i tid, man får inte äta på lektionerna, inte ha några tryck på tröjorna och endast lämna klassrummet om man verkligen måste. Första lektionen vågade vi inte röra en fena, men annat var det med läraren som kom för sent och de österrikiska eleverna som gjorde allt för att trotsa de ovanstående.

Kuriosa

Klädsel De flesta österrikiska tjejer hoppar över tonåren och går direkt till att vara tant, i alla fall om man ska döma efter modet.

Toalettrum I Österrike har man egna rum för toaletten där det endast finns en toalett. Handfatet hittar du sedan i badrummet bredvid tillsammans med duschen.

Stressig shopping Det är korta varuband i affären så man måste kasta ner varorna i påsarna för att hinna med.

Cash Kontanter går före kort, och det går oftast inte ens att betala med kort i de fl esta affärer eller barer.

Sås efterlyses När du beställer mat på restaurang får du oftast en schnitzel med tillbehör, men utan sås. Torrt.

Checklista för dig som vill plugga utomlands

  • Skaffa information om de utländska universitet och utbildningar som intresserar dig.
  • Bestäm om du ska åka på egen hand eller genom ett utbytesprogram.
  • Ska du läsa hela utbildningen utomlands bör du kontrollera hur den värderas i Sverige.
  • Planerar du att läsa delar av utbildningen utomlands ska du kontrollera att du kan tillgodoräkna dig kurserna i din  svenska examen.
  • Gör eventuella språktest.
  • Skicka din ansökan och kontrollera att den är komplett med översatta betyg, rekommendationsbrev och personligt brev om det behövs.
  • Ansök om studiemedel och eventuella stipendier.
  • Ansök om visum (behövs inte inom EU/EES).
  • Kontrollera ditt försäkringsskydd.
  • Sök bostad i god tid.

Källa: Högskoleverket

Länkar: Studera utomlands

Plugga i drömmarnas stad

Lista: 5 sköna stranduniversitet

Så fixar du den amerikanska studienotan

Studiedestination: New York

Plugga på Bali – med minibudget

Inget är hetare än Sydafrika

Så kommer du in på Harvard

Metro Student Magazine / AllaStudier.se


Annonser