Barnmorskeutbildning

Att arbeta som barnmorska är ett givande arbete som kräver stor omsorg och empati. Var med i livets kanske viktigaste stund. Läs en barnmorskeutbildning och var det stöd som betyder. Sök och jämför bland våra barnmorskeutbildningar nedan.
Filtrera efter
Barnmorska
Alla utbildningstyper
Plats
Utbildningsform
Visa alla filter
Visar 1-14 av 14 träffar
Annonser

Populära platser

Reportage inom Barnmorska

Att få arbeta nära tillsammans med blivande föräldrar kan vara en fantastisk känsla, och som barnmorska är det precis vad du får göra. Det är därför ett otroligt viktigt och samtidigt givande yrke! Är du passionerad inför familjeliv, har en god känsla för empati och är samtidigt noggrann i ditt arbete? En barnmorskeutbildning ger dig verktygen för att du ska kunna stötta familjer inför det nya livet.

Vad innebär det att jobba som barnmorska?

Som barnmorska ansvarar du för vården av den blivande mamman och bebisen såväl före som under och efter själva förlossningen. Arbetsuppgifterna innebär till stor del att genomföra undersökningar och ge smärtlindring vid behov. Utöver det kommer du bland annat ge preventivmedelsrådgivning, abortvård, gynekologiska hälsokontroller, ultraljud samt utbilda och informera föräldrar gällande frågor kring sex- och samlevnad.

Som person krävs det att du är noggrann och strukturerad i ditt arbete, då du har ett stort ansvar gentemot föräldrarna. Att vara uppmärksam och kunna visa empati är karaktärsdrag som är en fördel för dig som är intresserad av att söka dig till en barnmorskeutbildning. Det är ett positivt och stimulerande yrke där du får möjligheten att ta hand om andra människor och vara med i livets startskede.

Själva yrket barnmorska räknas i Sverige som en skyddad yrkestitel och hör till Sveriges så kallade legitimationsyrken. Det innebär att det är Socialstyrelsen som beslutar om och utfärdar legitimationer till yrket.

Hur ser en barnmorskeutbildning ut?

För att du ska kunna bli legitimerad barnmorska krävs det att du gått en eftergymnasial utbildning på högskole- eller universitetsnivå. Så för att kunna påbörja en barnmorskeutbildning behöver du först ha studerat det treåriga sjuksköterskeprogrammet och även ha en legitimation som sjuksköterska. Barnmorskeutbildningen är 1,5 år så sammanlagt behöver du ha läst 4,5 år för att kunna bli färdigutbildad, legitimerad barnmorska.

Barnmorskeutbildningar finns i flera delar av landet och många utbildningar erbjuds på distans för mer flexibla studier. Efter avslutad utbildning behöver du ansöka om legitimation som barnmorska på Socialstyrelsen.

Hur ser framtidsutsikterna ut?

Idag är det en brist på barnmorskor i landet och det beror delvis på andelen pensionsavgångar som råder*. Överlag är konkurrensen låg om jobben på arbetsmarknaden, på grund av utvecklingen som går mot ett allt större behov av barnmorskor. Då arbetsplatserna för barnmorskor i största grad är på förlossnings-, gynekolog, och BB-avdelningar krävs det bemanning dygnet runt. Det innebär att du som barnmorska kan arbeta såväl dag och kväll som på helger.
Vill du börja jobba som barnmorska men saknar behörighet? Kolla in våra sjuksköterskeutbildningar nedan.

Till sjuksköterskeutbildningar

*Källa: Arbetsförmedlingen