Sök utbildning 👉
Fristående kurser (grundnivå)

Mat som kulturarv

Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
15 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Utbildningsform
Distans

Mat som kulturarv

Våra mattraditioner är en viktig del av kulturarvet, och något vi alla kan relatera till. Matarvet berättar mycket om oss och vår historia. Vad vi äter, och inte äter, har varierat över tid utifrån förutsättningar och samhällsnormer. Mat, recept och måltidsformer är kopplade till traditioner och förmedlas över generationer och speglar både individers och gruppers kulturarv. Kursen problematiserar mat som kulturarv, ur både nutida och historiskt perspektiv. Kursen bygger på en serie föreläsningar och poddavsnitt som lyfter perspektiv och exempel på matarv ur historiskt perspektiv och som nutida fenomen. Bland annat diskuteras matturism, krismat, högtidsmat och mattrender. Som alla former av kulturarv är matarvet föränderligt och mångbottnat. Det minner om både glädje och kristid och kan vara både inkluderande och exkluderande. Matkultur är även nära kopplat till frågor kring identitet och gränsöverskridande av olika slag. Kursen syftar till att problematisera detta, samt ge översiktlig kunskap om och förståelse för mat som kulturarv.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans

Förkunskaper

Grundläggande behörighet
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Highlights