Måltidskunskap och värdskap, Måltidskulturen i samhället
Kursen vänder sig till dig som vill förstå hur människans kulturella idéer och värderingar påverkar mat och måltider, och hur måltiden sedan används för att berätta vilka vi är eller vill vara. Eller helt enkelt: mat- och måltidskultur i Sverige både ett historiskt och samtida perspektiv. I kursen studeras hur svenska matkulturregioner vuxit fram under 1000 år, från medeltiden till idag, hur olika samhällsgrupper formar sin mat- och måltidskultur och hur begrepp som etnicitet, genus, klass, minoritet, politik och religion formar det vi kallar för matkultur. Begreppen "stad och land", "storskalig och småskalig livsmedelsproduktion", "branding", "autencitet", "kulinarisk turism" behandlas också. Kursen studerar även kostregimer, årshögtidernas mat och familjernas måltider, både i ett offentligt restaurang- och i ett privat hemmaperspektiv. I kursen diskuteras kvalitativa vetenskapliga metoder och teorier som används inom forskning kring mat- och måltidskultur.
Kommande starter
1 tillgängligt startdatum
Förkunskaper
Örebro universitet
Örebro universitet är ett av Sveriges mest expansiva universitet med cirka 17 000 studenter och 1 260 anställda. Tre kilometer, eller tio minuter på cykel, från centrala Örebro ligger universitetets huvudcampus. Campusområdet är som en egen liten stad - förutom...
Highlights