Visa allastudier.se som: Mobil

Författarlinjen

Sörängens folkhögskola
Sammanfattning
Folkhögskola
Nässjö
1 år
CSN-berättigad
Författarlinjen på Sörängens folkhögskola

Författarlinjen

Grundkurs med bredd

Författarlinjen är en bred och variationsrik grundkurs där du får du möta yrkesförfattare med stor erfarenhet inom sina olika uttrycksformer. I undervisningen arbetar vi med en uttrycksform i taget: prosa, poesi, reportage eller drama.

Du får pröva på att skriva roman, novell, deckare, kåseri, poesi, prosalyrik, barnbok, reportage samt dramatik för scen och andra medier.

På linjen undervisar författarna Jan Sigurd och Malin Lindroth i prosa, författaren Niklas Törnlund i poesi, författaren och reportern Anders Sundelin i reportage och journalistik, samt fotografen Erik Danielsson i layout, foto och redigering. Dessutom medverkar bland andra dramatikern och barnboksförfattare Anders Nyman samt Kristina Hård, författare med fantasy och sci-fi som specialiteter.

Linjeansvarig lärare är Niklas Törnlund.

Textsamtal utvecklar 

En väsentlig del av utbildningen består av textsamtal där dina texter diskuteras med kurskamraterna och läraren. Du kommer att lära dig att använda de andras respons för att utvecklas i ditt skrivande; du får därför även en betydelsefull roll som läsare av de andras texter. Vidare träffar du gästande författare som presenterar sina böcker och berättar hur det är att ha skrivandet som yrke.

Antologi och magasin 

Författarlinjen på Sörängens folkhögskola innehåller ett grafiskt moment som ger grundläggande kunskaper i layout och framställning av böcker och tidskrifter. Under våren framställer kursdeltagarna två antologier med poesi respektive prosa, där textproduktion och formgivning är integrerade delar. Under läsåret ansvarar Författarlinjens deltagare för utgivningen av Sörängens magasin Paripassu. Härigenom får du en kunskapsplattform för redaktionellt arbete i framtiden.

Utbildningen rymmer även nedslag i några klassiska och samtida litterära verk. Vi besöker bokmässan i Göteborg, och gör utflykter till en och annan litterär miljö i landskapet, där vi kan välja mellan Astrid Lindgrens Vimmerby, Albert Engströmsavdelningen på Eksjö museum, Sture Dahlströms Huskvarna, Pär Lagerkvists Växjö och Mian Lodalens Jönköping. I Majgull Axelssons Nässjö är vi ju redan, och Sörängens klassiska poet, Finlandsfödda Ulla Olin, var verksam på skolan i många år. Om möjligt gör klassen en studieresa till Köpenhamn eller någon annan närliggande metropol.

Sörängens folkhögskola har kulturprofil och vi erbjuder kulturupplevelser på skolan eller i samarbete med Nässjös kulturhus Pigalle – där Sörängen de senaste åren avrundat våren med en elevutställning i vilken Författarlinjen medverkar litterärt.

Ansökan och behörighet

Ansökan görs digitalt på skolans hemsida.

DU SKA MED DIN ANSÖKAN BIFOGA FÖLJANDE DOKUMENT:

  • Bifoga textprover: Prosa max 3 500 tecken inklusive blanksteg samt poesi max 2 A4. Prosan kan vara ett utdrag ur en längre text.
  • Personligt brev, max ett A4.
  • Personbevis för studier från Skatteverket.
  • Betyg.

Examen & Intyg

Efter avslutad kurs erhålls ett studieintyg på att du har läst kursen.

Sörängens folkhögskola

Estetiska och allmänna linjer

Gillar du att skapa och att vara kreativ och vill läsa din utbildning i en gemytlig miljö tillsammans med studenter från hela landet? Sörängens folkhögskola erbjuder estetiska kurser inom bland annat animation, foto, keramik och skrivande samt allmän kurs med...


Läs mer om Sörängens folkhögskola och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Författarlinjen
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Sörängens folkhögskola

Rågången 4
571 38 Nässjö

Recensioner

Det finns inga recensioner för Författarlinjen

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Författarlinjen från Sörängens folkhögskola, fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön