Same- och urfolkshälsa

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2025 - Distans
Sista ansökan: 2024-10-15

Same- och urfolkshälsa

Kursen ger en bred introduktion till same- och urfolkshälsa, med fokus både på den regionala situationen i Sápmi och urfolkshälsa globalt. Kursen riktar sig till alla med intresse för same- och urfolkshälsa men passar särskilt väl för den som arbetar inom hälso- och sjukvård, med folkhälsa eller inom andra närliggande områden.

Kursen är uppbyggd kring ett antal fokusområden. Dessa behandlar bland annat samiska och urfolksperspektiv på identitet, hälsorättigheter, hälsa och hälsomodeller, samers och urfolks hälsosituation idag, metoder och etik i samisk och urfolkshälsoforskning, hälso- och sjukvårdssystem för samer och urfolk samt bemötande och makt i vårdmöten. Inom varje område introduceras centrala begrepp som sedan relateras till empiri och diskuteras.

Kursen avslutas med att kursdeltagarna applicerar sin kunskap genom att ta fram ett förändringsförslag med potential att förbättra samers eller urfolks hälsa, inom deltagarens eget verksamhets- eller intresseområde.

Förkunskaper

90 hp inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård, samiska studier eller urfolksstudier eller samhällsvetenskapligt eller beteendevetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B/6 från svensk gymnasieskola.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Same- och urfolkshälsa

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön