Såhär blir du eftertraktad på arbetsmarknaden 2024
11 jul 2023

Bli eftertraktad på arbetsmarknaden 2026

Funderar du på att börja plugga snart och vill ha full koll på hur arbetsmarknaden kommer att se ut när du har tagit examen? Super! Då har vi listorna för dig.

På vår sektion Jobb & Lön kan du söka bland 9 000 yrken baserat på jobbutsikter och snittlöner. Där kan du göra den research du behöver för att välja en utbildning med goda möjligheter till snabb anställning. Du kan också bara förbereda dig på vilka utmaningar du kommer att ställas inför i jakten på ditt drömjobb.

Om du tillhör dem som lägger stor vikt vid att mötas av en välkomnande arbetsmarknad efter din examen gör du rätt i att välja ett yrke med låg konkurrens om jobben inom fem år. Arbetsförmedlingen har gjort en prognos över några av de jobb som har bäst jobbchanser fram till 2026:

Lägg i en extra växel och möt konkurrensen

Är det inget som lockar? Du måste inte begränsas på något sätt. Att välja ett jobb med högre konkurrens betyder inte att du kommer att gå arbetslös. Det kan däremot betyda att du kan behöva lägga i en extra växel för att nå ditt drömjobb och kan vara bra att fundera ifall det är värt det (vilket det oftast är). Här kommer de jobb som Arbetsförmedlingen bedömer kommer att ha störst konkurrens om anställningar:

Till Jobb & Lön

Källa: Arbetsförmedlingen

Senast uppdaterad: 11 jul 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-07-17

Här finns jobben om fem och tio år

Är du osäker på vilken utbildning du ska välja? Arbetsförmedlingens jobbprognos kan vara en bra vägledning. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-01

Jobben som alltid finns

Arbetslösheten skapar ofta svarta rubriker – men jobben finns. Arbetsförmedlingen släppte nyligen rapporten ”Var finns jobben?” som redovisar var arbetskraften behövs framöver. 

Läs mer