07 okt 2021

Ni är lurade, studenter...

Studenterna har långt kvar till vuxenlivet. Expert: Fortsatta studier tyvärr enda alternativet.

Snart fyller lastbilsflaken med frihetstörstande studenter gatorna över hela Sverige. Världen ligger för deras fötter. Nu börjar vuxenlivet på allvar. Eller?

– Om de som tar studenten tror att nu är skolan slut, nu börjar livet på riktigt, då kan man säga att de är lurade. I själva verket är det ju fortsatta studier som är enda alternativet. Hela studentfirandet känns som en tom ceremoni, det har inte den betydelse som det hade förr, säger Thomas Bossius, lektor i kulturstudier vid Göteborgs universitet.

Han menar att vuxen, det blir du egentligen först när du har en fast inkomst, kan ta banklån och försörja dig själv.

– I vissa lägen kan man nog vara betraktad som vuxen fast man är myndig och fast man fortfarande pluggar. I andra lägen är man inte det.

Helt vuxen är man väl när man har en trygg inkomst och har råd att köpa en egen lägenhet. Statistik från SCB visar att det tar lång tid innan ungdomar blir självförsörjande.

För personer födda i mitten av 80-talet är det vanligast att man flyttar hemifrån först vid 21 års ålder. 2009 tjänade varannan ungdom mellan 20 och 24 under 10 000 kronor i månaden före skatt.

Student – då är du vuxen

Åldern inne

  • Sprit kan du köpa först när du fyller 20.
  • Av socialen räknas du som ungdom tills du fyller 21.
  • SJ ser dig som ungdom upp till 26 års ålder.

Flytta hemifrån

  • Medianåldern för flytten hemifrån för dem födda i mitten av 1980-talet är 20,7 år för kvinnor och 21,6 år för män.

Tjäna pengar

  • År 2009 tjänade 77 procent av ungdomarna mellan 20 och 24 år mindre än 17 000 i bruttolön/månad. Varannan av dem tjänade under 10 000 före skatt varje månad.

Plugga vidare

  • Tre femtedelar av eleverna som gick sista året i gymnasiet 2009/10 planerade att läsa vidare.

Källa: SCB.

Läs mer om alternativen efter studenten

Vilken studieform passar dig? Läs om skillnaderna:

För dåliga betyg från gymnasiet för att komma in på drömutbildningen?

Sugen på att ta ett mellanår utomlands?

Olivia Krantz/AllaStudier.se

Senast uppdaterad: 07 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2013-10-16

Högskolan blev en ögonöppnare

Josefin Enström tänkte sig att flytten till Norrland skulle vara tillfällig, hon skulle plugga och sedan återvända till Stockholm igen. Men högskoletiden fick henne att se Norrland med nya ögon. Nu utvecklar hon rymdturism i Kiruna. Efter gymnasiet var det inte alls självklart att läsa vidare på högskola för Josefin Enström. – Jag hade inställningen att ”jag behöver minsann inte plugga för att kom ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Här hoppar flest av

Trycket på högskoleplatser är högre än någonsin. Men nästan 30 procent hoppar av sin utbildning redan under första terminen vilket kostar lärosätet, samhället och studenten stora pengar. – Avhopp är problematiskt på många olika sätt. Lärosätet får inte sina pengar för utbildningsplatsen, samhället förlorar på att utbilda en individ som inte kommer jobba inom området och studenten förlorar private ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-09-22

5 fördelar med att plugga på komvux

Är du osäker på om en komvuxutbildning är rätt för dig? Det finns många olika utbildningsformer och det är inte lätt att veta skillnaden mellan dem och vad som passar dig bäst. Här listar vi fem fördelar med att plugga på komvux för att du ska hitta den utbildningsform som passar dig bäst.

Läs mer