Visa allastudier.se som: Mobil

Ditt resultat:

Estetiska yrken

KREATIV – HÄNGIVEN – UTTRYCKSFULL - ÖPPEN - SKAPANDE – NYTÄNKANDE

Visst skulle du passa att jobba med något estetiskt yrke! Kanske har du redan ett brinnande intresse för musik, teater, hantverk eller design? Isåfall finns det ingen anledning att tveka – satsa på det du gillar att göra allra mest!

Som person är du kreativ, uttrycksfull och har ett intresse för att skapa. Du är öppen för nya idéer och nya sätt att se på saker. Du gillar att uttrycka dina tankar och känslor på ditt sätt, vare sig det handlar om text, musik, design, hantverk eller konst. Alla dessa egenskaper passar sig väldigt bra om du väljer att jobba med någon typ av estetiskt yrke.

ESTETISKA INRIKTNINGAR

Konstnär med flexibla arbetstider och jobba självständigt? Inredningsdesigner för ett stort företag? Dansare i en ensemble i London?

Estetiska inriktningar kan se väldigt olika ut beroende på vad just du vill jobba med. Gemensamt är dock att ett yrke med en estetisk inriktning ger dig möjlighet att uttrycka dig och på något sätt få skapa. Här finns ett brett utbud av utbildningar att välja mellan, där du kan välja det som intresserar just dig och som du vill ägna ditt yrkesliv åt.

Kanske vill du jobba inom ...

BILD/FORM/KONST

Har du ett intresse för att måla, teckna, eller har ett allmänt intresse för konst? Efter att ha gått en utbildning inom bild, form eller konst kommer du ha verktygen för att kunna jobba med ditt intresse. Under en utbildning får du utveckla dina förmågor och få nya perspektiv på ditt skapande.

Utbildningar inom Bild/Form/Konst


DESIGN/INREDNING

Att jobba med inredningsdesign är ett estetiskt yrke där du både får planera och visualisera, men också jobba med olika material och skapa olika typer av miljöer. Kanske jobbar du i ett stort team, eller så är du egenföretagare och jobbar mer självständigt. Hela världen är designad på ett eller annat sätt, så är du inte intresserad av just inredningsdesign har du en rad andra yrken att välja mellan.

Utbildningar inom Design
Utbildningar inom Inredning


MUSIK/SÅNG/TEATER/DANS
Att få underhålla en publik med det man gillar allra mest kan väl inte vara annat än ett drömyrke? Går du en utbildning inom musik, sång, teater eller dans kan du lättare få jobb inom området, och göra din dröm till verklighet. Kanske är det just du som står på en stor teaterscen eller producerar nästa listetta?

Utbildningar inom Musik
Utbildningar inom Sång
Utbildningar inom Teater
Utbildningar inom Dans

HANTVERK

Hantverk är även det ett estetiskt yrke. Har du intresse för trähantverk, textilhantverk eller att jobba som florist? Då är det kategorin hantverk du ska ta en närmare titt på.

Det finns många olika inriktningar inom hantverk, och kanske tycker du att de skiljer sig mycket åt? Att vara florist eller att jobba med trähantverk är visserligen ganska olikt, men inom båda yrkena får du jobba med händerna, använda din kreativa sida och skapa något från grunden.

Kanske vill du jobba inom ...

TEXTILHANTVERK
Inom textilhantverk får du ägna dig åt mönsterkonstruktion, sömnad och formgivning. Du får jobba med olika textilier och olika typer av tekniker, allt från att sy till att väva. Vill du få in en fot i modebranschen som designer passar det här utmärkt för dig!

Utbildningar inom Textilhantverk

SKÖNHET, MAKEUP OCH FRISÖR
Om du vill jobba inom ett estetiskt yrke där du får möta människor och jobba kreativt är denna bransch något för dig. Att jobba som hårstylist, makeupartist eller nagelterapeut är typer av hantverk där du får jobba med färg, form och texturer. Med hjälp av dina färdigheter kan du hjälpa kunden med dennes önskemål.

Utbildningar inom Skönhet och makeup
Utbildningar till Frisör

FLER YRKEN INOM HANTVERK:

Bageri
Båtbyggeri
Florist
Keramik och glas
Konsthantverk
Metall och smide
Skinnhantverk
Trähantverk

KÄNDES DETTA INTE SOM DU?

Känns det inte som att denna yrkesväg passar dig? Här kan du läsa om de andra yrkesvägarna.

Ekonomi, organisation & personal, Humaniora, Hälsa, välmående & omsorg, KommunikationNaturvetenskap, Tekniska yrken, Serviceyrken

Senast uppdaterad: 26 feb 2020

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön