Visa allastudier.se som: Mobil

Garment technical designer

Borås Stad - Borås Yrkeshögskola
Sammanfattning
Yrkeshögskola
Borås
400 yh-poäng
Heltid

Videoreportage

Garment technical designer

Ansökan öppen. Ansök nu!
Nästa start är v 35.  

Drömmer du om att jobba inom mode? Ta en snabb väg till modejobb via oss! Bristen på kompetens inom konfektion- och produktionsteknik innebär stora möjligheter för dig som vill fortbilda dig inom textil.

Garment Technical Designer, GTD, är en utbildning inom mode i Textilstaden Borås. Företag som H&M, Nelly, KappAhl, Filippa K, Fristads och Eton är alla engagerade i utbildningen och efterfrågar liksom hela branschen den aktuella kompetensen. Utbildningen ges på Textile Fashion Center i Borås, Sveriges främsta kluster för textil, mode och design samt E-handel!

Technical designer & mönsterkonstruktör

Garment Technical Designer är utbildningen för dig som vill fördjupa dina kunskaper i mönsterkonstruktion och konfektionsteknik. Eftersom du har goda förkunskaper erbjuder skolan en avancerad och intensiv utbildning som ger dig nödvändig kompetens för att du ska få jobb som direktris, mönsterkonstruktör, konfektionstekniker eller motsvarande inom textilbranschen.

Utbildningens innehåll

En skoldag hos Borås Yrkeshögskola är inte den andra lik. Traditionella föreläsningar blandas med mycket praktiskt arbete där teorin prövas.

Du får lära dig göra avancerad mönsterkonstruktion genom att skapa egna modeller av kjolar, blusar, klänningar, byxor och kavajer.

I konfektionstekniken syr ni upp både detaljer, toiller och hela plagg i deras avancerade maskinpark.

I undervisningen ingår också att du ska ha goda kunskaper i hela processen från måttlistor, plaggskisser och instruktioner, mätning av plagg till provningar och justeringar av mönster.

3D-teknik

Textilbranschen blir allt mer automatiserad och därför får du även lära dig digital mönsterhantering. Ni lär er de ledande dataprogrammen Modaris och Diamino men även Adobe Illustrator för vi vet att företagen efterfrågar detta. Du får också kunskap i hur man provar av plagg med 3D-teknik.

Målet med utbildningen i Borås

Utbildningens ger dig en teknisk specialisering inom konfektions- och produktionsteknik. Du fördjupar dina kunskaper i mönsterkonstruktion och gradering. Garment technical designer är en tvåårig utbildning på yrkeshögskolenivå.

Du läser på Textile Fashion Center i Borås, Sveriges främsta kluster för textil, mode, design samt E-handel. Teori och praktik förenas under hela studietiden och en fjärdedel av utbildningen utförs som praktik, Lärande i arbete (LIA) på mode och konfektionsföretag. Under din LIA deltar du i den vardagliga arbetsprocessen på företaget. Examensarbete utförs i egen regi eller i samarbete med industrin. Lärande i arbete (LIA) ingår för att du ska få praktisk erfarenhet inom mode och design.

Vi samarbetar med Sveriges ledande branschföretag inom mode- och konfektionsområdet. Under utbildningen kommer du att göra två till tre LIA-perioder där du för varje gång får tuffare utmaningar och dessutom skapa ett viktigt kontaktnät för framtiden. Genom din LIA skapar du kontakter inom modebranschen och ökar chanserna till modejobb eller jobb inom textil.

Framtida yrken

Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Några exempel på yrkesroller är mönsterkonstruktör, konfektionstekniker, direktris, produktutvecklare, produktionsledare, inköpare i produktionsledet, designassistent, kvalitetskoordinator. 

Vi har goda kontakter inom textilbranschen och 9 av 10 elever får jobb efter avslutad textilutbildning hos oss på Borås Yrkeshögskola.

Så ansöker du

För att vara behörig ska du: 

 • ha lägst betyget E i Svenska/Svenska som andraspråk 1, Engelska 5, Matematik 1a/b/c, Textil design 1 och Mönsterkonstruktion 1 eller motsvarande.
 • Alternativt lägst betyget G i Svenska/Svenska som andraspråk A, Engelska A, Matematik A, Hantverksteknik B och Mönsterkonstruktion B eller motsvarande.

För äldre gymnasieutbildning krävs betyget 3 i dessa ämnen.

Reell kompetens

Om du inte har har betyg eller intyg på den efterfrågade behörigheten men anser att du har den efterfrågade kunskapen kan du åberopa reell kompetens. Kontakta Borås Yrkeshögskola så berättar de hur du ska göra för att vi ska kunna bedöma din kompetens.

Särskilt prov innan antagningen

När de har fler sökande än platser så sker ett utval genom ett praktiskt prov. Provet är indelat i tre olika ämnesområden: mönsterkonstruktion, sömnad och datorkunskap.

Yrkesmöjligheter

Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Några exempel på yrkesroller är mönsterkonstruktör, konfektionstekniker, direktris, produktutvecklare, produktionsledare, inköpare i produktionsledet, designassistent, kvalitetskoordinator. 

Mål med utbildningen

Utbildningens mål är att ge dig en teknisk specialisering inom konfektions- och produktionsteknik. Du fördjupar dina kunskaper i mönsterkonstruktion och gradering.

Kostnad

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel.

Kursinnehåll

Följande kurser ingår i utbildningen (400 YH-poäng):

 • CSR – Corporate Social Responsibility 10

 • Examensarbete 25

 • Kommunikation för produktutveckling 30

 • Konfektionsteknik 1 30

 • Konfektionsteknik 2 40

 • Lärande i arbete (LIA) 1-3 100

 • Materiallära 25

 • Mönsterkonstruktion och gradering 100

 • Produktionsskiss 20

 • Produktionsteknik planering/beredning 20

  Summa yrkeshögskolepoäng 400

Borås Stad - Borås Yrkeshögskola

Lätt att få jobb efter utbildningarna

Borås Yrkeshögskolas idé är att kombinera teoretiska studier med praktiskt arbete. Tillsammans med deras lokala näringsliv tar de fram utbildningar som är eftertraktade i sin region. Visste du att varje yrkeshögskoleutbildning finns för att samhället behöver just den kompetensen? Det är...


Läs mer om Borås Stad - Borås Yrkeshögskola och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Borås Stad - Borås Yrkeshögskola

Recensioner

Det finns inga recensioner för Garment technical designer

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: