18 okt 2021

Juristprogrammet populärast

Juristprogrammet vid Stockholms universitet är populärast av alla program och nykomlingar på topplistan är tekniskt basår och sjuksköterskeprogram. Det är resultatet när VHS redovisar statistiken för antagningen till hösten.

Totalt har 357 893 stycken sökt in till hösten program och kurser på landets högskolor och universitet. Det är en ökning med 3 % sedan 2011 och femte året i rad som antal sökande ökar.

Juristprogrammet vid Stockholms universitet har flest förstahandssökande. På andra plats kommer läkarprogrammet vid Karolinska Institutet i Stockholm följt av Bachelor of Science in Business and economics vid Handelshögskolan i Stockholm. På fjärde plats kommer juristprogrammet (2010 års utbildningsplan) vid Lunds universitet. Nykomlingar på listan är tekniskt basår, Campus vid Kungliga Tekniska högskolan och sjuksköterskeprogrammet vid Göteborgs universitet.

– Det är de stora lärosätena som dominerar, främst beroende på att det är där som många av de eftertraktade specialistutbildningarna finns, säger Andreas Sandberg, chef för produktionssamordningen vid VHS. Lärosäten på traditionella studieorter som Stockholm, Uppsala, Lund och Göteborg dominerar även när det gäller vilka av höstens 17 187 kurser och 3 335 program som fick flest sökande totalt.

De 20 mest populära utbildningarna

(Antal sökande i första hand)

Juristprogrammet Stockholms universitetet, (1849)

Läkarprogrammet, Karolinska Institutet (1810)

HHS Ekonomie kandidatprogram, Business and Economics, Handelshögskolan i Stockholm (1797)

Juristprogrammet, Lunds Universitet (1441)

Juristprogrammet, Uppsala universitet (1271)

Kandidatprogram i företagsekonomi, Stockholms universitet (1187)

Juristprogrammet, Göteborgs universitet, (1171)

Ekonomie Kandidatprogram, Uppsala universitet (1123)

Psykologprogrammet, Göteborgs universitet (1083)

Läkarprogrammet, Lunds universitet (1053)

Digital Bildbehandling, Högskolan i Jönköping (978)

Djursjukskötare - kandidatprogram, SLU (976)

Arkitektutbildning, Kungl Tekniska Högskolan (968)

Läkarprogrammet, Göteborgs universitet, (960)

Socionomprogrammet, Göteborgs universitet, (949)

Tekniskt basår, Chalmers tekniska högskola (907)

Tekniskt basår, Kungl Tekniska Högskola (906)

Psykologprogrammet, Stockholms universitet (583)

Veterinärprogrammet, Sveriges Lantbruksuniversitet (865)

Sjuksköterskeprogrammet, Göteborgs universitet (819)

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-10-07

Tentan med rätt svar räknades inte

Studenterna fick facit tillsammans med tentan – och resultatet blev ogiltigt. Den ansvarige skrattade åt händelsen. Det var 15 januari som åtta studenter vid Lunds universitet skrev en omtenta i spanska. När de började bli klara och vände till sista sidan fick de en överraskning: Längst bak hade föreläsaren häftat in facit. Två dagar efteråt fick studenterna veta att tentan blivit ogiltigförklara ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-08-12

Naturälskare – här hittar du karriären

Betyder sommaren att du klättrar i träd, planterar buskar och ständigt har jord under naglarna? Det finns perfekta utbildningar för dig. Och arbetsmarknaden ser ljus ut. Gillar du att jobba med växter och jord kan du få jobba både högt och lågt – bokstavligt talat. Utbilda dig till trädgårdsmästare och gräv gropar, bli arborist och klättra i träd eller jobba med helheten som landskapsarkitekt.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-22

Bli efterfrågad – i framtiden

T-människor med både bredd och specialistutbildning är eftertraktade på morgondagens arbetsmarknad. 22-åriga Malin Sohlmér satsar på en spjutspetsutbildning i nanoteknik. När du väljer utbildning är ett tips att snegla på vilken typ av utbildning och kompetens som kommer vara speciellt efterfrågad på arbetsmarknaden framöver. Omvärldsanalytikern Paul Alarcon på United Minds jobbar med att studera ...
Läs mer