Sverigefinska folkhögskolan

Sverigefinska folkhögskolan - Svefi

Webbplats: svefi.net

Svefi ligger i Haparanda i norra Sverige, precis på gränsen till Finland och systerstaden Tornio. Svefi bildades 1973, och på den tiden var syftet att ge just sverigefinnar möjlighet att studera på finska. Det är därifrån namnet kommer.

Idag drivs skolans utbildningar helt på svenska och inom vitt skilda områden även om de flesta har en stark estetisk prägel. Exempel på utbildningar är den nya konst- och hantverksutbildningen, den yrkesinriktade utbildningen Ljudteknik (som även kan fokuseras mot Filmljud), flera utbildningar inom musik och sång såsom Singer/Songwriter och Musikproduktion, med mera.

Utöver särskilda kurser och yrkesutbildningar har Svefi även flera allmänna kurser där du kan läsa in behörigheter du kanske saknar från grundskolan eller gymnasiet. Men du måste inte hålla dig till enbart kärnämnena: de allmänna kurserna kan gärna utökas med en viss inriktning såsom musik eller ljudteknik för att göra studierna litet mer mångsidiga.

Alla utbildningar fylls med inslag som ger dig både nya och praktiska erfarenheter. Till exempel så får Musikerna förstås framträda i livekonserter flera gånger om året. Samtidigt får de som studerar ljudteknik rigga, mixa och spela in konserterna– och de får även planera, designa och sköta ljussättningen, ett extra komplement till ljudutbildningen som förstås ofta kommer till stor användning i den branschen. Konstutbildningen får ha utställningar både på skolan och i andra lokaler i staden, ofta i samband med övriga evenemang. Och förstås så dyker det alltid upp ytterligare uppdrag och tillfällen med helt egna krav och förutsättningar som ger gott om variation!

Som folkhögskola är Svefis mål med utbildningarna inte bara att ge ökade kunskaper, det är även att låta deltagaren utvecklas som person samt att ge både inspiration och möjlighet för deltagaren att ta sig vidare – antingen mot studier på högre nivå eller ut i yrkeslivet.

Samtliga utbildningar är CSN-berättigade och läses vanligtvis på heltid i upp till två år – men allmänna kurser kan pågå i upp till tre år baserat på deltagarens behov.

Svefi erbjuder boende till sina studerande på skolans vandrarhem som ligger bara en kort promenad tvärs över torget från huvudbyggnaden. I rummen ingår eget badrum, gratis wifi samt tillgång till gemensamt kök och tvättutrymme. Men det finns bara ett begränsat antal rum, så först till kvarn gäller!

  

En trygg men speciell miljö

Att skolan befinner sig i Haparanda, en tyst småstad uppe i norr, ger en lugn och trygg studiemiljö som ofta kan kännas som en helt egen liten värld – särskilt i skolans lokaler som är fyllda med konst och design. Perfekt för dig som vill få ett ombyte i livet! Men steget är ändå kort till litet livligare trakter: Haparandas betydligt större systerstad Tornio är bokstavligen bara en kort promenad över den finska gränsen.

Årstiderna i trakten är i regel både intensiva och minnesvärda, med mörka, snöiga vinterdagar följda av ljusa och milda sommarnätter som bara de kan vara väl värda att få uppleva.

Svefi lockar till sig studerande inte bara från hela Sverige utan även utifrån gränserna. Välkommen, du med!

 

Skolans restaurang

Svefi har en populär lunchrestaurang på innergården, Restaurang Minerva, som serverar upp till tre olika rätter inkl. vegetariskt varje vardag. Det ingår även ett varierat salladsbord, dagens soppa samt kaffe och te.

Menyerna har internationella inslag men ofta med nordisk prägel och rätterna är gluten- och/eller laktosfria där det är möjligt. Restaurangen prioriterar lokalproducerade ingredienser.

Restaurang Minerva är öppen för allmänheten. Studerande vid Svefi får rabatterat pris.

För meny och mer om restaurangen, se vår hemsida svefi.net/restaurang


Visa alla utbildningar med Sverigefinska folkhögskolan

Utbildningar

Folkhögskola
Estetiska utbildningar
Bild / Form / Konst Utbildningsform Längd Ort
Konst och konsthantverk: Happis Arts & Crafts Klassrum 1 år Haparanda
Musik
Allmän kurs: Musiker Klassrum Haparanda
Sång
Allmän kurs: Singer/Songwriter Klassrum Haparanda
Allmän kurs: Sång Klassrum Haparanda
Sång Klassrum Haparanda
Textil / Mode
Sommarkurs: Sy-semester (Läger) Klassrum 4 dagar Haparanda
Förberedande utbildningar
Allmän kurs
Allmän kurs Klassrum Haparanda
Kommunikation / Media
Film
Videoredigering med Premiere Pro Distans 15 veckor Distans
Foto
Photoshop – Digital bildbehandling Distans 15 veckor Distans
Naturvetenskap
Matematik
Sommarkurs: Matematik Klassrum Haparanda
Teknik
Ljudteknik
Allmän kurs: Ljudteknik Klassrum Haparanda
Yrkesutbildning
Estetiska utbildningar
Musik
Musiker Klassrum Haparanda
Sång
Singer/Songwriter Klassrum Haparanda
Teknik
Ljudteknik
Ljudtekniker Klassrum Haparanda
  • = Öppen för sen anmälan / har restplatser

Beskrivning och boende

Sverigefinska folkhögskolans Facebook


Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Sverigefinska folkhögskolan
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Kontaktuppgifter

Sverigefinska folkhögskolan

Torget 3
953 32 Haparanda

Tel: +46 922 688 00
www.svefi.net


Recensioner

Snittbetyg: 4,4

Baseras på 12 recensioner

Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Victoria Kronberg

En riktigt trevlig och fin upplevelse på den här folkhögskolan. Mycket komfortabla miljöer och klassrum med jättebra lärare som ser varje elev där den är och anpassar undervisningarna utifrån elevens förutsättningar och behov. Jag skulle också vilja tillägga att man alltid blir så bra bemött av alla lärare och elever på skolan.

Maria

Bästa utbildningen jag haft! Lärarna har stor kunskap, väldigt pedagogiska och man lär sig väldigt fort nya saker ! Mångsidig musik utbildning där man utvecklar sin röst, skapande, skrivande, lär sig spela nya instrument, och framförallt utvecklas man som person! Enormt bra skol-miljö, fina lokaler och härlig stämning! Rekommenderar denna utbild...

Visa hela
Victoria Kronberg.
(5)

Förra året valde jag att flytta från Dalarna till Haparanda för att studera sång på Sverigefinska Folkhögskolan, utan tvekan det bästa valet jag någonsin gjort! Mina egna åsikter gällande den här folkhögskolan skulle jag beskriva som en mirakulös upplevelse som man aldrig glömmer och med många fantastiska möjligheter och härliga bekantskaper. ...

Visa hela
Recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 12 recensioner
Gör en intresseanmälan

För att få mer information från Sverigefinska folkhögskolan, fyll i följande uppgifter:

Jag vill bli kontaktad via *
Telefon
SMS
Mail
Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön