18 okt 2021

Flest vill studera i Lund och Göteborg

När gymnasieungdomars intresse för högskolestudier undersökts, visar det sig att flest vill studera på Lunds universitet, följt av Göteborgs universitet.

SCB:s undersökning "Gymnasieungdomars studieintresse 2013/2014" visar att Lunds universitet är det universitet flest vill studera vidare på. 12 procent anger att del helst vill studera där. Andra populära lärosäten är Göteborgs universitet ( 9 procent), Uppsala universitet (8 procent) och Stockholms universitet (6 procent).

Värt att notera är att Malmö högskola faller ur topp 10-listan och att Karolinska Institutet för första gången på senare år återfinns bland de tio mest populära lärosätena.

I enkätundersökningen ingick en fråga om varför individen ville studera vid önskat lärosäte och där kunde upp till tre anledningar anges. Runt hälften har angett att en anledning är att de tror att utbildningen är bra där respektive att universitetet/högskolan har ett gott rykte. Andra viktiga anledningar är att lärosätet ligger nära bostaden, att det ligger i en trevlig stad samt att man tror att studentlivet är trevligt.

De 10 mest populära lärosätena bland gymnasister

Lunds universitet 12 procent

Göteborgs universitet 9 procent

Uppsala universitet 8 procent

Stockholms universitet 6 procent

Kungliga Tekniska Högskolan 5 procent

Chalmers tekniska högskola 5 procent

Handelshögskolan i Stockholm 4 procent

Umeå universitet 3 procent

Linköpings universitet 3 procent

Karolinska Institutet 2 procent

Johanna Boussard

Senast uppdaterad: 18 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2011-11-03

Sök de heta gröna utbildningarna

Vill du bli klimatforskare, meteorolog eller miljökonsult? Dags att söka ekoutbildningarna. – Jag har alltid varit intresserad av klimatfrågor. Nu har det blivit populärt, säger studenten Emelie Pålsson. Emelie läser masterutbildning i miljövård och fysisk planering vid Stockholms universitet. – Det känns bra att få göra något verkligt. På många kurser sitter man bara i en föreläsningssal.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-07

Svenska universitet rasar i rankning

De svenska universiteten fortsätter rasa i Times Higher Education:s rankningslista på de bäst ansedda universiteten i världen. Bara Karolinska institutet har fått ett bättre resultat. Varje år rankas världens bästa universitet i en lista som heter ”World reputation ranking” och görs av brittiska Times Higher Education. Undersökningen baseras på enkätsvar från 60 000 akademiker om vilket universite ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-12-17

Så ser antagningen ut till polisutbildningen

Funderar du på att ansöka till polishögskolan? Här kan du läsa mer om hur antagningsprocessen går till och vad du behöver för behörighet för att bli antagen.

Läs mer