Visa allastudier.se som: Mobil

Röst och tal hos transpersoner med könsdysfori - bedömning och intervention

Karolinska institutet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Huddinge
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2021 - Huddinge

Röst och tal hos transpersoner med könsdysfori - bedömning och intervention

Denna kurs vänder sig i första hand till logopeder som arbetar med transpersoner med könsdysfori. Kursen syftar till att ge förståelse för hur den multidisciplinära vården fungerar, hur utredning av könsdysfori går till av det psykiatriska utredningsteamet, samt information om endokrinologisk och kirurgisk könsbekräftande behandling.Information om skillnader mellan kvinnors och mäns röst och tal, bedömning av röst och tal: akustiska och perceptuella metoder, frågeformulär för skattning av patienters upplevelse av röst och kommunikation, praktiska övningar gällande röstbehandling och metoder för att utvärdera behandling. Innehållet baseras på aktuell forskning. Socialstyrelsen kom 2015 fram med ett kunskapsstöd för utredning och behandling av vuxna samt barn och ungdomar med könsidentitetsstörningar. Kursinnehållet kommer relatera till innehållet i dessa dokument särskilt vad gäller logopedin. Kursen är alltså viktig för att implementera ny kunskap och forskningsförankra den logopediska verksamheten. Kursens pedagogiska uppläggning innehåller föreläsningar, seminarier, laborationer gällande röstinspelning inklusive akustiska och perceptuella analyser och praktiska röstövningar. Individuellt arbete med klinisk bedömning och intervention med patienter examineras genom en skriftlig rapport.

Förkunskaper

Minst 120 hp inom vilka det ska ingå en logopedexamen. Därutöver krävs minst ett års yrkeserfarenhet som logoped med erfarenhet av arbete med patienter med röststörningar (styrks med tjänstgöringsintyg). Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget Godkänd/E.

Karolinska institutet

Karolinska Institutet (KI) är ett av världens ledande medicinska universitet och Skandinaviens största centrum för medicinsk utbildning och forskning som spänner över hela det medicinska fältet, från psykologi till cell- och molekylärbiologi. Hit kommer studenter och forskare från jordens alla...


Läs mer om Karolinska institutet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Karolinska institutet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Röst och tal hos transpersoner med könsdysfori - bedömning och intervention

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: