Visa allastudier.se som: Mobil

Masterutbildning i textilteknik

Högskolan i Borås
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Borås
120 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2020 - Borås

Masterutbildning i textilteknik

Denna utbildning är den enda i sitt slag i Skandinavien och en av få i Europa. Den är utformad för att passa studenter som redan har en kandidatexamen inom området och som kan arbeta självständigt med eget laborativt arbete. För att till fullo kunna tillgodogöra sig programmet behöver studenterna ha goda färdigheter i matematik, textila tillverkningsmetoder, textil materialteknik och textilkemi. Under utbildningen vidareutvecklar studenterna sina kunskaper, färdigheter och bedömningsförmåga inom textilteknik.Kärnan i textilteknik är att textilier lyckas behålla den textila känslan samtidigt som de tillförs nya förmågor och interaktivitet genom olika textiltekniska processer. För att lyckas med detta måste processerna klara de särskilda villkor som textilierna ställer på dem. Därför betonar kurserna processtänkandet med sina aspekter på hållbar utveckling som också är en avgörande drivkraft för institutionens forskning. Under programmets andra år blir forskningsanknytningen särskilt uttalad. Studenternas praktiska laborativa förmågor tränas genom inlämningsuppgifter. Kraven på den vetenskapliga kommunikationsförmågan stegras för varje inlämningsuppgift. På Textilhögskolan finns välutrustade verkstäder, både i industriell skala och småskaliga forskningslaboratorier, där det ofta går att få snabbare resultat på de laborationer som utförs. Kompetensen i kollegiet är unik och möjliggör en stark forskningsanknytning i utbildningen.Under utbildningens första år ges till exempel kurser i textil materialteknik och därefter kompositteknologi och textilkemi. Biokompositer och återvinning av kompositer är länkar i hållbarhetstråden. Andra kurser detta år är textil produktutveckling samt textil elektronik och styrsystem. Andra året inleds med kurser om vad funktionella och smarta textilier kan erbjuda samhället. Nu ska studenterna vara väl förberedda att visa sina textiltekniska kunskaper, färdigheter och förmågor i sitt examensarbete. Här ligger också metodkursen med en större litteraturstudie och vetenskapliga metoder, vilka båda utgår från det aktuella uppsatsämnet. Karriärvägarna efter genomgången utbildning är mycket breda, till exempel att arbeta i industrin med produktion, kvalitet eller forskning och utveckling. Eller kanske fortsätta att gräva än djupare i textilteknik genom att gå vidare till en doktorandutbildning. Överallt där det finns avancerade textila produkter och ett stort tekniskt inslag kan de tidigare studenterna använda sina både breda och djupa kunskaper, och vana att ta sig an nya frågeställningar.

Förkunskaper

Högskoleingenjörsexamen med inriktning textilteknologi eller Teknologie kandidatexamen med huvudområde textilteknologieller motsvarande, 15 hp matematik, 7,5 hp i kemi (med minst hälften inriktning organisk kemi), 7,5 hp i materialteknologi(med minst hälften i polymerteknologi) samt minst 15 hp sammanlagt i garn-, vävning-, trikå-, textil sammanfogningsoch/eller non-woven teknologi.Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B/ Engelska 6.

Examen & Intyg

Masterexamen

Högskolan i Borås

Högskolan i Borås

Högskolan i Borås är en modern, framåtsträvande högskola centralt beläget i Borås. Endast tio minuter från resecentrum, med goda anknytningar till bland annat Göteborg, passar den även utmärkt för dig som vill pendla. På campus finner du moderna lokaler och...


Läs mer om Högskolan i Borås och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Högskolan i Borås

Recensioner

Det finns inga recensioner för Masterutbildning i textilteknik

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: