Praktisk kunskapsteori för matematik

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2023 - Lund

Praktisk kunskapsteori för matematik

Forskningsresultat publiceras vanligen genom publikationer - huvudsakligen monografier och så kallade papers - och deras kvalitet bedöms av granskningsrapporter. Men vad är egentligen en bra publikation? Och vad är en bra granskningsrapport? Är detta sätt att bedöma forskning objektivt? Är det lättare för en del forskare att nå framgång än för andra? I denna kurs fördjupar vi oss i dessa frågor och andra kafferums ämnen. Det är en textbaserad kurs på gränsen mellan matematik, vetenskapsfilosofi och forskningspolitik, som bygger på vetenskapliga publikationer inom dessa fält. När vi väl utrustat oss med lämpliga verktyg och bakgrundskunskaper, kommer vi att läsa forskningsartiklar från olika områden. Dessa kommer att föra oss närmre till de stora frågorna: vad är bevis? Vad är vetenskaplig objektivitet och vad är vetenskap, i slutändan? Inom individuella projekt kan kursdeltagarna utforska dessa frågeställningar utgående från ett exempel och sedan presentera sina resultat för övriga kursdeltagare i slutet av kursen. Varning: Detta är inte en kurs om forskningsetik eller om kommunikation av vetenskap. Den är inte lätt, eftersom det huvudsakliga arbetet består av noggranna studier av forskningsartiklar, förberedda på egen hand och diskuterade gemensamt under träffarna. Det krävs inte att man studerat filosofi eller samhällsvetenskap men det krävs att man är öppen för nya idéer och villig att möta tekniker från andra vetenskapsgrenar än sin egen. Dessutom förutsätter en del exempel i artiklarna som studeras att man har kunskaper i matematik och fysik.

Förkunskaper

90 hp i vilka ska ingå avslutade kurser motsvarande FMAF01 Matematik Funktionsteori, FMAN55 Kontinuerliga system, FMSF80 Matematisk statistik, allmän kurs och EITF85 Elektromagnetisk fältteori. Engelska 6.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Praktisk kunskapsteori för matematik

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön