Ryska: Den ryska 1800-talsromanen

Lunds universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Lund
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2023 - Lund

Ryska: Den ryska 1800-talsromanen

Lär dig om de ryska klassikerna!

Det här är en kurs både för dig som är intresserad av Ryssland och ryska och för dig som är intresserad av litteratur och litteraturhistoria.

Kursen tar sin utgångspunkt i en av den ryska litteraturhistoriens mest fascinerande epoker, nämligen realismen. Under eller i brytpunkten av denna epok verkade flera författare som i dag räknas till världslitteraturens klassiker: Gogol, Dostojevskij, Turgenjev, Tolstoj och Tjechov.

Romanerna analyseras främst i relation till kulturella och samhälleliga förhållanden i Ryssland på 1800-talet, men även allmängiltiga tolkningsteorier kommer att användas, till exempel teorier om romanen som genre. Frågor som diskuteras under kursens gång är bland annat: Vilka är orsakerna bakom den ryska 1800-talsromanens framgång? Vad kan den ryska romanen berätta i fråga om det politiska läget i Ryssland på 1800-talet? Vilken roll spelar den ryska romanen under denna period för utformningen av en identitet i gränslandet mellan Ryssland och Europa?

Kursen består av föreläsningar och seminarier och tenteras genom obligatoriska seminarier, inlämningsuppgifter och ett mindre uppsatsarbete som ventileras i slutet av kursen.

Kursen är på grundnivå (1-30hp) och ingår också som delkurs i RYSA10, Ryska: Grundkurs, 30 hp. All undervisning och kurslitteratur är på svenska eller engelska och kursen kräver således inga förkunskaper i ryska språket.

 

https://www.sol.lu.se/kurs/RYSB13

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.

Lunds universitet

Lunds universitet

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare, administrativ...


Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Lunds universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Ryska: Den ryska 1800-talsromanen

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön