Visa allastudier.se som: Mobil

Öar i litteraturen

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)
Växjö
15 hp
Deltid
Startdatum: Vår 2020 - Växjö

Öar i litteraturen

Kursen är uppdelad i två delkurser, ”Kulturstudier och engelska” och ”Öar i litteraturen”. Båda delkurserna är temakurser som tar sin utgångspunkt i en specifik frågeställning som behandlas genom läsning av teoretiska och skönlitterära texter. Under kursens gång arbetar de studerande konkret med textanalys samt formulerar och utvecklar argument i relation till den aktuella frågeställningen. Delkurs 1, ”Kulturstudier och engelska”Kulturstudier är ett komplext ämnesområde som blir allt viktigare inom litteraturvetenskapen. Den här delkursen introducerar kulturstudier som begrepp och diskuterar vad kultur är, hur den förhandlar verkligheten, historien och den personliga och nationella identiteten, samt dess relation till politik och makt. Under delkursen studeras kritisk teori och ett antal kulturella produkter och vi diskuterar hur kultur påverkar vår förståelse av det förflutna och vår uppfattning av oss själva och världen. Delkurs 2, ”Öar i litteraturen”Vad har texter som The Tempest, Robinson Crusoe och The Island of Dr. Moreau gemensamt? En gemensam nämnare är öar. Öar har haft en betydande roll i västerländsk litteraturhistoria, och har ofta fungerat som starka symboler för åsikter, oro och längtan bland människor i och utanför Europa. Den här delkursen utforskar öar som litterära motiv i ett urval kanoniska texter, men innehåller också teoretiska diskussioner av öar från ett postkolonialt och ekokritiskt kulturperspektiv. Eftersom de ofta använts för kolonial expansion och exploatering har öar, och sättet de representeras i västerländsk kultur, blivit symboliska platser för makt och motstånd människor emellan och mellan människor och natur.

Förkunskaper

1–­90 högskolepoäng i engelska inklusive ett självständigt arbete om 15 högskolepoängeller1–­90 högskolepoäng i litteraturvetenskap inklusive ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng samt engelska 6/engelska Beller motsvarande.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Linnéuniversitetet

Linnéuniversitetet - En plats för kunskap, idéer och utveckling

Linnéuniversitetet bildades 2010 då Högskolan i Kalmar och Växjö universitet slogs samman. Det är ett nyfiket och ungt universitet som har 32 000 studenter, 150 utbildningsprogram och cirka 2500 fristående kurser.  Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet som vill visa...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Linnéuniversitetet

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön