Specialidrott - ­ mentala funktioner och utveckling

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2024 - Distans

Specialidrott - ­ mentala funktioner och utveckling

Hur lär vi oss de tusentals färdigheter vi använder varje dag? Hur lär vi oss att springa och gå i trappor, att skriva och använda tangentbord, köra bil eller åka motorcykel, slå en golfboll eller utföra en volt; hur lär vi oss att dansa, utföra ett basketbollskott och spela fiol? Vad är det som gör skillnaden mellan elitidrottare och nybörjare när det gäller prestation? För att svara på dessa frågor fokuserar kursen på två huvudaspekter. Den första aspekten är relaterat till motorisk inlärning som är den disciplin som sysslar med att besvara frågor som: Hur får människor rörelseförmåga? Hur kan dessa färdigheter bäst läras ut? Den andra aspekten handlar om hur rörelseförmågan kontrolleras. Hur styr nervsystemet musklerna och hur är lederna koordinerade för att uppnå ett rörelsemål? Hur tolkar vi information i omgivningen, beslutar om rörelsereaktioner, organiserar muskulära kommandon för att utföra dessa reaktioner och hur anpassar vi våra rörelser till förändrade förhållanden? Är muskelminne sanning eller myt? Är tidiga prestationer en bra predikator för senare prestanda? Kursen strävar efter att bygga en kunskap där du som student ska tolka den teoretiska grunden för motorisk inlärning och kontroll för att genomföra motorisk analys och bedömning samt genomföra evidensbaserade motoriska träningsprogram med hänsyn till individuella atleters behov (t.ex. ålder, mognad, kön, prestationsnivå), färdighetsegenskaper och inlärnings- och prestationsmiljöer. Huvudfokus i kursen är därför olika aspekter av individens utveckling, främst medvetandeprocesser såsom motoriskt lärande och motorisk utveckling, men även emotionell, kognitiv och social utveckling studeras i relation till prestationsidrott. Inom den motoriska utvecklingen studeras främst hur man kan beskriva, förklara och analysera utveckling av motoriska färdigheter samt hur rörelser lärs in, underhålls och förbättras inom idrott. Betydelsefulla teoretiska utgångspunkter är social interaktion och teorier om grupprocesser, med avseende på frågor inom olika former av idrottsutövande.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Kalmar och Växjö. Universitetet erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Utbildningar ges både på campus och på distans. Att studera...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Specialidrott - ­ mentala funktioner och utveckling
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Linnéuniversitetet

Pedalstråket 11
392 31 Kalmar


Recensioner

Det finns inga recensioner för Specialidrott - ­ mentala funktioner och utveckling

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Specialidrott - ­ mentala funktioner och utveckling från Linnéuniversitetet , fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön