Litteraturvetenskap, den nyare litteraturen

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
30 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Litteraturvetenskap, den nyare litteraturen

Räknar du 1900-talet till din samtid eller upplever du det som ett bekant men mystiskt fjärran?1900-talet är ett århundrade som präglats av konflikt och framåtskridande. Nya röster och nya uttrycksformer kämpade för att ta plats. Vill du veta vilken roll litteraturen spelade i detta? Är du nyfiken på hur människorna på 1900-talet tog till sig nya tekniker som kameran, radion, och televisionen som berättarmedier?Med 2000-talet kom även globala och digitala omvälvningar. Vi lever i en tid där vi enkelt kan mötas på sociala medier men där gamla konflikter blir allt mer synliga och nödvändiga att hantera och lösa. Hur kan litteraturen hjälpa oss att förstå den globala tillvaro vi lever i?I kursen möter du litteraturer i nya former, genom nya röster och från platser långt bortom Europa. Under 1900-talet skapar t ex kvinnor, arbetare, minoritetsgrupper, och utomeuropeiska röster nya förutsättningar både för vad som skrivs och hur litteratur kan se ut. Vi studerar hur de nya röster som tar plats och hur de nya sätten att se på litteratur kan förstås som en reaktion på tidens samhällsutvecklingar och historiska omvälvningar.Kursen behandlar både svensk och allmän litteratur under 1900-talet och 2000-talet, och lyfter fram en rad betydelsefulla perspektivskiften. Du kommer att bekanta dig med flera olika teorier som uppstått under 1900-talet och som försöker förklara de konflikter och förändringar som präglat vår närmaste historia. Du kommer också att möta forskare inom områden som feminism, ekokritik, postkolonialism, och intermedialitet.Välkommen att läsa vidare hos oss under en termin som kommer att ge dig en ny och bredare förståelse för tiden du lever i.

Förkunskaper

Litteraturvetenskap 1-30 hp.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Kalmar och Växjö. Universitetet erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Utbildningar ges både på campus och på distans. Att studera...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Litteraturvetenskap, den nyare litteraturen
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Linnéuniversitetet

Pedalstråket 11
392 31 Kalmar


Recensioner

Det finns inga recensioner för Litteraturvetenskap, den nyare litteraturen

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Litteraturvetenskap, den nyare litteraturen från Linnéuniversitetet , fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön