Straffrätt och samhälle

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
15 hp
Heltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Straffrätt och samhälle

Brott och straff står högt på den politiska agendan. I de två senaste riksdagsvalen hörde brott och straff till väljarnas viktigaste politikområden. Frågor om kriminalpolitik uppmärksammas dagligen i nyheterna, där såväl enskilda fall och händelser som utspel om att reformera straffrätten ges utrymme. Förslag på straffrättens område motiveras ofta från höger till vänster med hänvisning till trygghet och brottsoffrets upprättelse. Det allmänna rättsmedvetandet betonas i det rättspolitiska samtalet.Denna fördjupningskurs i straffrätt tar just därför temperaturen på frågor om brott och straff här och nu. Vi tittar närmare på frågor såsom: Vilka aktörer påverkar straffrättens utformning och vilka aktörer bör vara med och utforma den? Hur fungerar egentligen relationen mellan lagstiftaren och Högsta domstolen? Bör experter ha något att säga till om i kriminalpolitiska frågor? Är det möjligt att sätta några gränser för hur ochnär något bör bli straffbart och därmed kriminaliseras? Hur har kriminalpolitiken förändrats på kort och på lång sikt? Hur ser brottsligheten faktiskt ut? Och vad menas med det allmänna rättsmedvetandet egentligen?Under kursen närmar vi oss dessa frågor genom att utgå från konkreta exempel. Därför läser vi aktuella lagförslag, relevanta rättsfall och rättsvetenskapliga artiklar. På så vis kan sägas att kursen lyfter generella frågor om rätten och rättens roll i samhället, där just straffrätten används som en illustration för att möjliggöra en konkret diskussion och analys.Genomgående präglas kursen av ett studentcentrerat aktivt lärande, vilket betyder att du som student i viss mån är med och själv väljer vad kursen ska fokusera på särskilt vad gäller dagsaktuella frågor om brott och straff. Under kursen kommer du också att författa ett individuellt arbete, där du får möjlighet att, med ett kritiskt och självständigt sätt, utforska olika aktuella frågor som rör förhållandet mellan juridik, politik och olika samhällsintressen.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå samt särskild behörighet: Minst 150 hp i juridik från ett svenskt juristprogram, bland vilka godkänt resultat i grundkursen i straffrätt och grundkursen i processrätt, alternativt grundkursen i straff- och processrätt, ska ingå, Svenska 3, eller motsvarande, Engelska 6, eller motsvarande.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Kalmar och Växjö. Universitetet erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Utbildningar ges både på campus och på distans. Att studera...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Straffrätt och samhälle
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Hitta till utbildaren

Linnéuniversitetet

Pedalstråket 11
392 31 Kalmar


Recensioner

Det finns inga recensioner för Straffrätt och samhälle

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Straffrätt och samhälle från Linnéuniversitetet , fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön