Socialistisk kultur och livsåskådning: en historisk introduktion

Linnéuniversitetet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2023 - Distans

Socialistisk kultur och livsåskådning: en historisk introduktion

Socialismen är en ideologisk rörelse av världshistorisk betydelse. Den har tilltalat folk genom att föra fram argument för förbättrade arbetsvillkor, rättvis fördelning av välstånd och ökat politiskt inflytande. Men socialismen har också inneburit nya idéer om konst, kultur och livsföring. Dessa etiska, estetiska och existentiella idéer har utgjort drivkrafterna bakom fenomen såsom klädreformer, fri kärlek, vetenskapstro, avantgardisk konst, du-reformer, ny grafisk design, kvinnoemancipation, sekulära högtider, nudism, folkbildning, progressiva religioner, kremering och barncentrerad pedagogik. Genom socialismens, kommunismens och anarkismens spridning har dessa innovationer revolutionerat modernt liv jorden över.Kursen ger en överblick över de dominerande kulturtraditionerna inom den moderna socialismen. För att få syn på de underliggande idéerna och idealen i dessa kulturtraditioner, i synnerhet de som rör livsåskådningsfrågor, tränas studenterna i att undersöka olika socialistiska kulturyttringar (berättelser, kläder, ritualer, rekreation, musik, etcetera). Med hjälp av grundläggande kultur- och religionshistoriska begrepp (myt, ritual och symbol) formade för att belysa människors fantasier och identiteter, deras drömmar och rädslor analyseras exempel från såväl normativa texter och propaganda som från vardagsliv.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet.

Linnéuniversitetet Facebook

Linnéuniversitetet

Ett modernt, internationellt universitet i Småland

Linnéuniversitetet är ett modernt, internationellt universitet där allt är möjligt. Linnéuniversitetet finns i Kalmar och Växjö. Universitetet erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom en rad olika områden. Utbildningar ges både på campus och på distans. Att studera...


Läs mer om Linnéuniversitetet och visa alla utbildningar

Gör en intresseanmälan

Få svar på dina frågor om Socialistisk kultur och livsåskådning: en historisk introduktion
Kom i kontakt med skolan
Inga kostnader eller förbindelser

Hitta till utbildaren

Linnéuniversitetet

Pedalstråket 11
392 31 Kalmar


Recensioner

Det finns inga recensioner för Socialistisk kultur och livsåskådning: en historisk introduktion

Gör en intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Socialistisk kultur och livsåskådning: en historisk introduktion från Linnéuniversitetet , fyll i dina uppgifter:

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön