Visa allastudier.se som: Mobil

Masterprogram i fysik

Stockholms universitet
Sammanfattning
Program (avancerad nivå)
Stockholm
120 hp
Heltid
Kommande starter

Plats & start


Stockholm
Höst 2021

Stockholm
Höst 2021

Masterprogram i fysik

Syfte och kunskapsmålFysik är en empirisk vetenskap där idéer och teorier för fysikaliska fenomen undersöks genom observationer och kontrollerade experiment. I det här masterprogrammet tränar du i att planera, utföra och analysera avancerade experiment. Inom fysiken är konsten att identifiera och bygga upp kritiska och alltmer känsliga experiment, som testar teorier och som ger möjlighet till oväntade upptäckter, lika viktig som utveckling och förfining av teorierna. Masterprogrammet utgör en mycket god förberedelse för fortsatta forskarstudier inom experimentell fysik. Vid Stockholms universitet bedrivs forskning inom de flesta grenarna av den moderna fysiken som partikelfysik, kärnfysik, atom- och molekylfysik, kondenserade materiens fysik, astrofysik och astropartikelfysik, och kvantoptik, liksom inom instrumentering och tillämpad fysik. Den avancerade träning i projektplanering, instrumentering och mätteknik som programmet ger utgör en utmärkt förberedelse för avancerat utvecklingsarbete inom industrin och för arbete inom offentlig sektor.Innehåll och omfattningTre kurser är obligatoriska under första året (Programmering och datalogi för fysiker, Fysikens statistiska metoder och Fysikalisk mätteknik). Dessutom måste du välja två kurser bland Atomfysik, Elementarpartikelfysik, Kondenserade materiens fysik I, Kärnfysik, Molekylfysik I och Optik och laserfysik samt en kurs bland Analytisk mekanik, Elektrodynamik I, Kvantmekanik III och Statistisk fysik I. Under de två åren kommer du att specialisera dig mot någon särkskild gren av modern fysik och instrumentering i fyra till sex kurser som du väljer från ett brett utbud (som också innefattar teoretiska kurser på avancerad nivå). Masterprogrammet avslutas med ett examensarbete som normalt är en och en halv termin långt och vanligtvis utförs i en av Fysikums forskargrupper.Examen och arbetsmarknadEn masterexamen i fysik gör dig attraktiv på den internationella arbetsmarknaden. Bland lämpliga områden inom industrin kan nämnas telekommunikation, utveckling och användning av detektorer och sensorer, olika tillämpningar av laserteknik, instrumentering inom medicin, energiproduktion mm. Några lämpliga områden för studier på forskarnivå nämns ovan, men inkluderar också andra områden där god kunskap i teoretisk och experimentell fysik samt instrumentering krävs.För mer information kontakta studievägledare: studievagledare@fysik.su.se.

Förkunskaper

För tillträde till programmet krävs kunskaper motsvarande kandidatexamen, där minst 90 högskolepoäng i fysik ingår. Engelska B eller motsvarande.

Examen & Intyg

Masterexamen

Stockholms universitet

Stockholms universitet

En utbildning från Stockholms universitet är en merit som skapar goda förutsättningar för arbete och karriär, både nationellt och internationellt. Du kan välja bland över 200 program och 1900 fristående kurser inom humaniora, juridik, lärarutbildning, naturvetenskap, samhällsvetenskap och språk. Vid...


Läs mer om Stockholms universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Stockholms universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Masterprogram i fysik

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön