Visa allastudier.se som: Mobil

Segregation, grannskapseffekter och bostadsplanering

Stockholms universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Stockholm
7.5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Vår 2021 - Stockholm

Segregation, grannskapseffekter och bostadsplanering

Syfte kunskapsmålIdén med kursen är att sammanlänka forskningsfälten boendesegregation, grannskapseffekter och bostadssystem. Målet med kursen är således att studenterna ska kunna arbeta med samhällsplanering och i synnerhet bostadsplanering i yrkeslivet med god kunskapsgrund.Innehåll och undervisningsmetoderForskning inom boendesegregation utgår från frågor som rumslig fördelning av människor i olika grannskap och bestämning av segregationsmönster utifrån olika aspekter (socioekonomiska, etniska eller demografiska). En fråga är flyttningar hos individer med olika karaktäristika och resurser. Men även andra orsaker tillsegregation och åtgärder för att motverka segregation studeras.Nära relaterat till mönster och orsaker bakom segregation är idén om grannskapseffekter, dvs konsekvenser av ett segregerat boende. Om det inte fanns någon tänkt eller verklig effekt av boendesegregation skulle inte motåtgärder vara en så viktig fråga inom samhällsplanering över hela världen. Hur mäts grannskapseffekter och vilka är resultateten?Bostadsstrukturen har avgörande betydelse för många av dessa resultat. Om olika typer av bostäder separeras rumsligt och tillgången till skilda upplåtelseformer är ojämlik, påverkar detta segregation, uppdelning och grannskapseffekter. Politik om social blandning som motåtgärd kommer att tas upp. Kursen kommer använda forskning som utgångspunkt för att forma planeringsstrategier.

Förkunskaper

Kandidatexamen med 90 hp i samhällsplanering eller kulturgeografi eller antagen till masterprogram i samhällsplanering, kulturgeografi, globalisering, miljö och social förändring, samhällsvetenskapliga miljöstudier eller demografi och Engelska 6, eller motsvarande.

Stockholms universitet

Stockholms universitet

Stockholms universitet

En utbildning från Stockholms universitet är en merit som skapar goda förutsättningar för arbete och karriär, både nationellt och internationellt. Du kan välja bland över 200 program och 1900 fristående kurser inom humaniora, juridik, lärarutbildning, naturvetenskap, samhällsvetenskap och språk. Vid...


Läs mer om Stockholms universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Stockholms universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Segregation, grannskapseffekter och bostadsplanering

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: