Grundläggande logik och modellteori

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Umeå
7.5 hp
Deltid
Klassrum

Grundläggande logik och modellteori

Kursen tar upp satslogik, predikatlogik och modellteori. Under kursen behandlas begrepp som syntax, semantik, bevis, sundhet och fullständighet, likhet, Horn-formler, unifiering och resolution.

Det krävs förtrogenhet med formella logiska system för att förstå grundläggande begrepp inom många datavetenskapliga områden såsom databaser, vetenskapliga beräkningar och maskininlärning. Modul 1 skapar den här förtrogenheten genom att förmedla logikens begrepp och tekniker ur en datavetenskaplig synvinkel.

Särskild vikt läggs på (i) skillnaden mellan logiskt sanna påståenden och bevis, dvs. definitionen av begreppet logisk sanning å ena sidan och utvecklandet av formella system för att härleda sanningsvärdet av ett påstående å andra sidan, (ii) algoritmiska aspekter på bevissystem med tonvikt på resolution och (iii)  modeller för logiska system och hur dessa används för att verifiera egenskaper.

Modul 2 ger färdighetsträning inom logik genom ett antal obligatoriska uppgifter. Modulen illustrerar teori från modul 1, exempelvis genom uppgifter i logikprogrammering och ger studenten möjligheten att använda definitioner, notationer och formella system i praktiken.

Förkunskaper

Univ:För tillträde till kursen krävs 7.5hp inom diskret matematik (tex Introduktion till diskret matematik, 5MA143) och en grundläggande kurs i programmeringsmetodik om minst 7.5hp (tex 5DV157, 5DV158, 5DV176 eller 5DV177) eller motsvarande kunskaper.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Grundläggande logik och modellteori

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön