Visa allastudier.se som: Mobil

Hälsoekonomisk teori

Umeå universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Umeå
7.5 hp
Heltid
Kommande starter

Plats & start


Umeå
Höst 2021

Umeå
Höst 2021

Hälsoekonomisk teori

Hälsa i sig kan inte säljas eller köpas, däremot finns flera marknader för produkter och tjänster som producerar hälsa. Konkurrens mellan vårdgivare och olika ersättningssystem (t.ex. rörlig ersättning, kapiteringsersättning, målrelaterad ersättning) skapar finansiella incitament som påverkar hur producenten agerar. Konsumenten (patienten) betalar oftast inte hela kostnaden för hälso- och sjukvård när den utnyttjas utan förskottsbetalning (genom beskattning, privata eller sociala försäkringar) är vanligt. På grund av flertal marknadsimperfektioner, så som informationsassymmetri mellan patienter, vårdgivare, och betalare, förenklade nationalekonomiska modeller är ofta av begränsat värde för analys av finansiering och produktion av hälso- och sjukvård.Denna kurs syftar till att studenten kan beskriva och diskutera hur produktion av hälsa analyseras i nationalekonomi samt analysera finansiering och produktion av hälso- och sjukvård i förhållande till effektivitet och jämlikhet som policymål. Teoretiska modeller introduceras med begränsad mängd matematisk notation och illustreras med empiriska exempel med fokus på Sverige och låg- och medelinkomstländer.

Förkunskaper

För sökande till kursen som fristående kurs, krävs minst 120 hp varav minst 30 hp inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap, samt En B/6.

Umeå universitet

Välkommen till Umeå universitet

Att studera är första steget mot en spännande framtid. Att studera är också att ha kul under tiden. Gör det tillsammans med 36 000 studenter från hela världen! För att studierna ska fungera riktigt bra är det viktigt med en miljö att trivas...


Läs mer om Umeå universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Umeå universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Hälsoekonomisk teori

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön