Delegering av politisk makt: Från folket till folkvalda representanter
Göteborgs universitetDelegering av politisk makt: Från folket till folkvalda representanter
Kursen introducerar centrala teoretiska perspektiv på demokratisk delegering och hur denna delegering i praktiken går till i olika politiska system på global, nationell och regional nivå. Huvudfrågeställningarna är: Vilka är de generella problemen med att delegera makt? Vilka är konsekvenserna av olika sätt att delegera makt? Vilka lösningar finns på delegeringens dilemman?
Den första delkursen fokuserar främst på den första länken i delegeringskedjan: från medborgarna till valda representanter. Kursen innehåller moment som behandlar delegationskedjans institutionella förutsättningar (såsom valsystem och valadministration), inblandade huvudaktörer (såsom partier, kandidater och väljare) och grundläggande mekanismer (nomineringar, demokratiska val och regeringsbildning). Med utgångspunkt i olika demokratimodeller och modeller för delegering diskuteras normativa och institutionella grundförutsättningar för en fungerande representativ demokrati. En stor del av kursen ägnas åt att kontrastera grundläggande principer för delegering mot aktuell forskning om olika länders lösningar på delegeringsproblematiken.
Förkunskaper
Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...
Hitta till utbildaren
Göteborgs universitet
Det finns inga recensioner för Delegering av politisk makt: Från folket till folkvalda representanter
Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?
Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.