Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
7.5 hp
Heltid
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Göteborg
Höst 2024
2024-04-14

Göteborg
Vår 2024

Ekonometri

Kursen handlar om hur man använder data för att fastställa och kvantifiera orsakssamband mellan ekonomiska variabler. Kursen behandlar tvärsnitts-, såväl som panel- och tidsseriedata. Studenten lär sig skilja mellan orsakssamband och korrelationer. För en empirisk analys av ett orsakssamband behövs en orsak till en exogen variation. Kursen introducerar två ekonometriska metoder (den vanliga minsta-kvadratmetoden och regressionsanalys med instrumentella variabler) för att ta reda på olika orsaker till exogen variation.

Studenten lär sig hur man använder kontrollvariabler, mätfel och jämviktsförhållanden ("samtidiga ekvationer") vid bedömning av rimligheten för ett antagande av exogenitet. Studenten lär sig hur man genom statistiska test kan redogöra för det faktum att ett dataset inte innehåller 1) data om alla relevanta ekonomiska aktörer, 2) mätningar av alla bestämmande faktorer för aktörers beteende. Förutom att lära sig de teoretiska grunderna för ekonometriska metoder, lär sig studenten tillämpa dessa på verkliga ekonomiska data. För detta ändamål kommer studenten lära sig att bearbeta och analysera ekonomiska data med hjälp av en statistisk programvara.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs minst 30hp genomgångna kurser från grundnivå i nationalekonomi, varav minst 15hp skall vara med godkänt resultat.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Ekonometri

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön