Hjälp oss att utse Sveriges bästa studentstad 2024 genom att göra en kort undersökning (1 min) 🎓

Folkmord i historien

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans
15 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Vår 2024 - Distans

Folkmord i historien

Kursen ger grundläggande kunskaper om folkmord från 1800-talet och framåt.  Kursen består av två kronologiskt upplagda delkurser.

I delkurs 1 diskuteras t.ex. det armeniska folkmordet, folkmord och terror under stalinismen och inte minst Förintelsen. Folkmorden problematiseras med utgångspunkt i historiska processer såsom 1800-talets kolonisationsprocesser, framväxten av nationalistiska, fascistiska och kommunistiska ideologier under det tidiga 1900-talet, samt de två världskrigen.

I den andra delkursen analyseras folkmord under 1900-talets senare del och början av 2000-talet. Undervisningen fokuserar på avkolonialiseringens effekter, samt på betydelsen av den tilltagande globaliseringen och demokratiseringsprocesserna som följde på kommunismens fall.

Kursen problematiserar  historiebruk och  tolkningar och framställningar av förintelsen och andra folkmord. Studenterna kommer få kunskap om centrala teoretiska begrepp och grundläggande metoder som är relevanta för ämnet

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Folkmord i historien

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön