Visa allastudier.se som: Mobil

Grundläggande ekonometri

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
7.5 hp
Heltid
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Göteborg
Höst 2021
2021-04-14

Göteborg
Vår 2021

Grundläggande ekonometri

Kursen handlar om hur man använder data för att fastställa och kvantifiera orsakssamband mellan ekonomiska variabler. Kursen behandlar tvärsnitts-, såväl som panel- och tidsseriedata. Studenten lär sig skilja mellan orsakssamband och korrelationer. För en empirisk analys av ett orsakssamband behövs en orsak till en exogen variation. Kursen introducerar två ekonometriska metoder (den vanliga minsta-kvadratmetoden och regressionsanalys med instrumentella variabler) för att ta reda på olika orsaker till exogen variation.

Studenten lär sig hur man använder kontrollvariabler, mätfel och jämviktsförhållanden ("samtidiga ekvationer") vid bedömning av rimligheten för ett antagande av exogenitet. Studenten lär sig hur man genom statistiska test kan redogöra för det faktum att ett dataset inte innehåller 1) data om alla relevanta ekonomiska aktörer, 2) mätningar av alla bestämmande faktorer för aktörers beteende. Förutom att lära sig de teoretiska grunderna för ekonometriska metoder, lär sig studenten tillämpa dessa på verkliga ekonomiska data. För detta ändamål kommer studenten lära sig att bearbeta och analysera ekonomiska data med hjälp av en statistisk programvara.

NEK301 läses som obligatorisk kurs på kandidatterminen tillsammans med en valbar specialiseringskurs i nationalekonomi (se nedan) samt NEK315 uppsats 15hp.   

Valbara kurser vårtermin: NEK302 Development Economics, NEK304 Environmental Economics, NEK307 Policy Evaluation. 

Valbara kurser hösttermin: NEK303 Law & Economics, NEK305 Health Economics, NEK308 Portfolio Investment.

Förkunskaper

För tillträde till kursen krävs minst 45hp avslutade kurser i nationalekonomi.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Grundläggande ekonometri

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön

Du kanske också är intresserad av: