Hälsopsykologi

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
30 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Göteborg
Sista ansökan: 2023-04-16

Hälsopsykologi

En utgångspunkt inom hälsopsykologin är det bio-psyko-sociala perspektivet där hälsa förstås som ett resultat av fysiska, psykologiska och sociala faktorer. I den här kursen får du lära dig hur olika psykologiska aspekter kan påverka vår fysiska hälsa, men också hur fysiska tillstånd kan inverka på vår psykiska hälsa. Utifrån hälsopsykologiska teorier tar vi oss an aktuella samhällsfrågor som alkohol- och tobaksvanor, fysisk aktivitet, hälsa och arbete, kostvanor och stress. Vi utforskar också olika möjligheter att främja hälsosamma vanor.

Kursen består av tre delkurser. I den första delkursen introduceras du till ämnet hälsopsykologi, ämnets historia, mätmetoder och centrala begrepp. Vi diskuterar även ojämlikhet utifrån ett hälsopsykologiskt perspektiv och du får träning i att granska mediernas hälsobudskap utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt.

I den andra delkursen behandlar vi olika hälsopsykologiska tillämpningsområden, hälsobeteenden som exempelvis fysisk aktivitet, kostvanor och sömn, samt stress sett ur ett livsloppsperspektiv. Centralt för den här delkursen är att med hjälp av befintliga teorier och aktuell forskning lära sig förstå individers beteenden, beteendeförändringar, stressutlösande faktorer och stresshantering.

I den tredje och sista delkursen får du möjlighet att fördjupa dig i en specifik samhällsaktuell hälsopsykologisk fråga. 

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Hälsopsykologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön