Klimatförändringar ur ett geografiskt perspektiv

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
15 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Göteborg

Klimatförändringar ur ett geografiskt perspektiv

Vill du lära dig hur människan påverkas av klimatförändringar? Vilka regioner är mest känsliga och hur kan vi anpassa oss till ett varmare klimat? Då är de det här en kurs för dig. Isen på Grönland smälter, torka i Australien, sen eller ingen monsun i Asien, svåra bränder i medelhavsregionen. Vilka effekter kommer dessa händelser att ha på människan och samhället? Du kommer att få praktisk erfarenhet av de verktyg som behövs för att göra en övergripande analys av hur en region påverkas av ett förändrat klimat. 

Kursen består av fyra moment inklusive exkursion.

Moment 1 (7,5 högskolepoäng)

Det här momentet behandlar hur klimat och miljöförändringar påverkar människan och miljön i olika regioner från Arktis till tropikerna. Du lär dig om det storskaliga klimatmönstret och förändringar i de olika klimatzonerna samt känsligheten för och anpassningsförmågan till en varmare värld.
Kursen behandlar också ett antal specifika frågeställningar, till exempel vattenresurser, ökenspridning, försurning av haven, migration, föroreningar, urbanisering och dess effekter på samhället.
Stor vikt läggs på processer och interaktioner i geografisk mening.

Moment 2 (2,5 högskolepoäng)

Exkursion till Medelhavsregionen. Du bygger ut dina teoretiska kunskaper genom observationer i fält och besök av signifikanta aktörer i ämnet. Du tillämpar teoretiska kunskaper på en region och presenterar olika frågeställningar relaterade till kursens innehåll.
Vald region är starkt drabbad av miljö- och klimatförändringar och utgör ett utmärkt studieområde. Viss datainsamling för projektarbetet kan förekomma.

Exkursionen innebär en merkostnad för dig som student. Är du programstudent kan söka ett stipendium från de Adlerbertska stiftelserna.

Moment 3 (1 högskolepoäng)

Dataanalys. I handledda datorövningar letar du upp relevant klimat och miljödata. Dessa data analyserar du sedan med hjälp av bland annat Excel och GIS.

Moment 4 (4 högskolepoäng)

Projektarbete i grupp. Det här arbetet innehåller dataanalys och GIS.

Kursen ingår i kandidatprogrammet i geografi men kan även sökas som fristående kurs. 

 

Förkunskaper

60 hp antingen i geovetenskap, geografi, miljövetenskap, biologi eller motsvarande. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Klimatförändringar ur ett geografiskt perspektiv

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön