Konstnärligt kandidatprogram i Metallgestaltning

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Program (grundnivå)
Bengtsfors
180 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Bengtsfors
Sista ansökan: 2023-02-28

Konstnärligt kandidatprogram i Metallgestaltning

Programmet vänder sig till dig som vill ha en konstnärlig utbildning i konsthantverk med inriktning Metallgestaltning. Under de tre åren som utbildningen omfattar ingår kurser i järn, stål, offentlig gestaltning, visuell gestaltning, kommunikation samt teori och historia. Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med uppdrag för privata och offentliga uppdragsgivare, utställningar och egen konstnärlig verksamhet.

I den unika studiemiljön i Dals Långed, 17 mil norr om Göteborg, ligger den 1 200 kvadratmeter stora smedjan där du får förutsättningar till ett mångsidigt, tredimensionellt och experimentellt skapande. Här lär du dig bearbetningstekniker som till exempel varmsmide, svets och plåtformning. Verkstadens storlek, utrustning och tillgänglighet ger dig möjlighet att arbeta i alla format, ofta i skarpa projekt och tävlingar gentemot uppdragsgivare och utställningar. Under utbildningstiden får du även möjlighet att visa dina arbeten i olika publika miljöer.

Om utbildningen

Under de tre åren som utbildningen omfattar ingår kurser i järn, stål, offentlig gestaltning, visuell gestaltning, kommunikation samt teori och historia. Du arbetar till stor del i projektform där tekniska, materialmässiga och funktionella krav relateras till rums- och gestaltningsproblematik. Genom föreläsare, gästlärare, workshops och studiebesök får du perspektiv och inspiration till ditt arbete och kan sätta det i relation till teori samt vår omvärld, samtid och historia. Du uppmanas att delta i nationella och internationella utbyten, tävlingar och utställningar som ligger till grund för framtida nätverk.

Kurser i Visuell gestaltning och kommunikation samt Teori och historia sker tillsammans med studenter på de andra konstnärliga kandidatprogrammen på HDK-Valand vid Steneby.

Programmet är en del av den internationella miljön på HDK-Valand vid Steneby. Undervisningen sker på engelska, till exempel föreläsningar och handledning. Om du är svenskspråkig får du utföra vissa moment på svenska, om det är möjligt med hänsyn till studiegruppen. Ansökan görs på engelska eller svenska.

Besök Metallgestaltning på facebook och instagram!

Innehåll

Det första året är grundläggande uppbyggt kring fördjupade kunskaper i teknik, material och uttryck. Du får lära dig om materialens egenskaper, inklusive de metaller som är mindre vanliga i smide såsom rostfritt stål, koppar och aluminium. Du får även tid att etablera och förstärka ditt konstnärliga språk, undersöka hur din konstnärliga idé möter sociala sammanhang.

Andra året betonas medvetenheten om relationen till omvärld, samtid och historia. Du får en orientering i pågående diskussioner inom konsthantverk, design, konst och offentlig gestaltning. Möjlighet till praktik eller studieutbyte med en annan skola ges.

Under det tredje året ges större utrymme för individuellt formulerade projekt av den studerande i samråd med handledare. Fokus ligger på omvärldsrelaterade projekt i offentliga rum. Du får kommunicera dina resultat på flera olika offentliga platser som mässor och utställningar inom- och utomhus. Vårterminen avslutas med ett självständigt examensarbete om 15 veckor.

Arbetsområden/fortsatta studier

Utbildningen ger dig förutsättningar att arbeta med uppdrag för privata och offentliga uppdragsgivare, utställningar och egen konstnärlig verksamhet. Utbildningen förbereder dig även för fortsatta studier på avancerad nivå.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen i konsthantverk med inriktning Metallgestaltning.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Examen & Intyg

Konstnärlig kandidatexamen

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Konstnärligt kandidatprogram i Metallgestaltning

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön