Kurspaket kulturskolepedagog 2, inriktning bild och form

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)
Distans
30 hp
Heltid
Distans
Startdatum: Vår 2023 - Distans

Kurspaket kulturskolepedagog 2, inriktning bild och form

Den här utbildningen vänder sig till dig som redan har den konstnärliga kompetensen och som vill bygga på med den pedagogiska kunskapen som är relevant för kulturskolan. Utbildningen vänder sig även till dig som redan arbetar inom kulturskolan och som behöver fortbildning och till dig som är student på en konstnärlig utbildning och vill bygga på med en utbildning till kulturskolepedagog.

Att kunna organisera lärande inom bild och form är en efterfrågad kompetens i landets kulturskolor. De behöver både nyanställa och vidareutbilda medarbetare för att klara sitt nya, viktiga uppdrag; att bredda och utveckla verksamheten så att fler barn och unga får tillgång till en likvärdig kulturskola. 

Kurspaketet består av fyra enskilda kurser som går parallellt under terminen: 

  • Kulturskolans didaktik 2 - Bild och form (7,5 hp; KSDI11) 
  • Kulturskolan didaktik 3 - Tvärkonstnärlig samverkan i projektform (7,5 hp; KSDI72) 
  • Kulturskolans praktik 2 - tvärkonstnärlig samverkan (7,5 hp; KSPR72) 
  • Kulturskolans pedagogik 2 - inriktning specialpedagogik och social inkludering (7,5 hp; KSPE20)

Utbildningen utgår från kulturskolans särskilda uppdrag, där barn och unga frivilligt deltar på sin fritid. Vi ställer relevant pedagogisk forskning i relation till den praktiska verksamhet som är specifik för kulturskolan. Du får lära dig att planera och organisera läraktiviteter för barn och unga inom bild och form, med hög konstnärlig kvalitet. Att kunna välja innehåll och form som passar för olika elever och situationer, och att kunna reflektera över varför. Du kommer att få verktyg för undervisning i grupp, med utveckling och progression för deltagare i olika åldrar, och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar. Du får kunskap om kulturskolan, dess uppdrag och bakgrund samt om barns och ungas förhållningssätt till konstnärliga uttryck, lek, medier och konsumtion och hur vi kan förstå barn och unga som skapande individer. Vi kommer att diskutera begrepp, ideal och normer och sätta dem i relation till politiska mål, lagar och förordningar. 

Under terminen kommer du också att ha praktik på en kulturskola där du under handledning av verksamma pedagoger är med och planerar, organiserar och leder aktiviteter utifrån din specifika konstnärliga kompetens. Göteborgs universitet har ett samarbete med kommuner som gör att vi kan erbjuda praktikplatser hos många kulturskolor inom Västra Götalandsregionen. Om du behöver ha en praktikplats i någon annan region behöver du själv ta ansvar för att tillsammans med universitetet ta fram den. Universitetet kommer också att behöva godkänna den. 

Undervisningen sker till största delen på distans i form av nätbaserade föreläsningar, workshops och seminarier. Det är obligatoriska campusförlagda träffar varje termin.

Läs mer om utbildningen till Kulturskolepedagog och arbetsprovet här: https://www.gu.se/scen-musik/studera-hos-oss/kulturskolepedagog

Förkunskaper

Grundläggande behörighet och minst 90hp konstnärlig utbildning inom bild- och formområdet, eller motsvarande.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Kurspaket kulturskolepedagog 2, inriktning bild och form

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön