Visa allastudier.se som: Mobil

Varför läsa litteratur? Om skönlitteratur som kunskapsform

Göteborgs universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Göteborg
5 hp
Deltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2021 - Göteborg

Varför läsa litteratur? Om skönlitteratur som kunskapsform

Varför läsa litteratur? Om skönlitteratur som kunskapsform (5 hp) utgår ifrån skolverksamhetens utmaningar och vi tar del av aktuell forskning inom det didaktiska området. Undervisningen ligger på sena eftermiddagar eller kvällar och är spridd över terminen.

Kursen tar avstamp i frågan om skönlitteraturens legitimering: varför ska vi läsa litteratur? Vi diskuterar på vilka sätt man kan motivera bokläsning och vad som utmärker denna kunskapsform. Vi träffas ett antal gånger i seminarieform då vi inventerar era egna erfarenheter, diskuterar litteraturen och undersöker nya modeller för litteraturundervisning som prövas och utvärderas. Examinationen kommer att bestå av en rapport där du reflekterar över kursens innehåll i diskussioner, kurslitteratur och din erfarenhet från den egna undervisningen.

Kursen startar höstterminen 2019 på Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion och är den första fempoängskursen i ett 15 hp fortbildningspaket som riktar sig till yrkesverksamma svensklärare på gymnasiet och högstadiet. Det kommer härefter att bli möjligt att terminsvis samla ihop högskolepoäng genom att läsa på kvällstid. Dessa kurser kommer att utgå från er skolverksamhet. Vi läser aktuell forskning och prövar olika metodmodeller för att ge er möjlighet att utveckla undervisningen i litteratur.

Den första kursen heter Varför läsa litteratur? Om skönlitteratur som kunskapsform (5 hp). Därefter ger vi fler kompetensutvecklingskurser, nästa handlar om Litteratursamtal och litteratururval och planeras att starta vårterminen 2020.

Förkunskaper

Ämneslärarexamen samt godkänt resultat på minst 60 hp från svenska för blivande lärare alternativt minst 60 hp från svenska språket/litteraturvetenskap, eller motsvarande.

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...


Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Göteborgs universitet

Recensioner

Det finns inga recensioner för Varför läsa litteratur? Om skönlitteratur som kunskapsform

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön