Teorier om ideologi

Örebro universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (avancerad nivå)
Distans
7.5 hp
Deltid
Distans
Startdatum: Höst 2024 - Distans

Teorier om ideologi

"Det som skall förklaras är inte att den svältande stjäl eller att den utsugne strejkar, utan varför flertalet hungrande inte stjäl och flertalet utsugna inte strejkar." (Wilhelm Reich, Fascismens masspsykologi, 1933)Det är inte svårt att förstå att privilegierade och mäktiga minoriteter vill bevara den kulturella, ekonomiska och politiska ordning som gagnar dem själva. Det är svårare att förstå varför den stora majoritet som saknar makt och inflytande accepterar en samhällsordning som inte gynnar dem eller till och med motverkar deras egna intressen.Ända sedan 1550-talet, då Étienne de la Boétie ställde frågan "varför accepterar vissa frivilligt sin underkastelse?" har kritiska samhällsteoretiker försökt presentera ett svar på denna gåta. Många av förklaringarna har kretsat kring något som kallas "ideologi". Men vad är "ideologi"? Och vilken användning kan vi ha av ideologibegreppet när vi analyserar politiska och samhälleliga skeenden?Denna kurs erbjuder en orientering i kritiska ideologiteorier från Karl Marx till Slavoj iek. Under kursen granskar vi marxistiska debatter om bas, överbyggnad och "falskt medvetande", poststrukturalistiska och feministiska teorier om diskurser och hegemonisk kamp, samt psykoanalytiska teorier om interpellering, subjektivering och ideologiska fantasier.

Förkunskaper

180 högskolepoäng på grundnivå, varav 90 högskolepoäng i successiv fördjupning i ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt huvudområde där ett självständigt arbete om 15 högskolepoäng (G2E) ingår. Dessutom krävs Svenska 3/Svenska B.

Örebro universitet

Örebro universitet är ett av Sveriges mest expansiva universitet med cirka 17 000 studenter och 1 260 anställda. Tre kilometer, eller tio minuter på cykel, från centrala Örebro ligger universitetets huvudcampus. Campusområdet är som en egen liten stad - förutom...


Läs mer om Örebro universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Örebro universitetRecensioner

Det finns inga recensioner för Teorier om ideologi

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön