Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik med materialvetenskap

Uppsala universitet
Sammanfattning
Högskola / Universitet
Uppsala
300 hp
Heltid
Klassrum
Startdatum: Höst 2023 - Uppsala

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik med materialvetenskap

Material behövs överallt och sätter de yttersta gränserna för all teknik. Som ingenjör i teknisk fysik med materialvetenskap utnyttjar du kunskaper om materialens uppbyggnad och egenskaper till att utveckla nya material och tekniker. Materialvetenskap är ett av världens viktigaste och mest framåtblickande vetenskapsområden. Idag står vi inför nya stora utmaningar och material står i centrum när det gäller att bygga ett hållbart samhälle och lösa problem inom bland annat energilagring, biomaterial och sensorteknik. Ett högaktuellt exempel är modern batteriteknik som idag är helt beroende av sällsynta jordartsmetaller; vad gör vi om de tar slut?

Det femåriga civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik med materialvetenskap leder till en civilingenjörsexamen. Du får djupa vetenskapliga och tekniska kunskaper kring hur olika material är uppbyggda, vilka egenskaper de har, hur de framställs, hur du designar, modifierar, tillverkar och återvinner material för högteknologiska tillämpningar. Jämfört med andra civilingenjörsprogram i teknisk fysik läser du mer kemi och får spetskompetens inom materialvetenskap.

Programmet leder till en civilingenjörsexamen.

Du blir attraktiv på en bred arbetsmarknad och nästan alla teknikföretag behöver materialvetare. Du kan arbeta med allt från medicinska implantat, mikroelektronik till krävande rymd- och industritillämpningar. Du kan arbeta med utveckling, forskning, produktion, produktutveckling eller innovativ affärsutveckling. Tidigare studenter arbetar bland annat som projektledare, processutvecklare, forskare och systemingenjörer.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Matematik E

Examen & Intyg

Civilingenjörsexamen

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik med materialvetenskap

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön