Förvaltningsrättslig översiktskurs

Uppsala universitet
Sammanfattning
Fristående kurser (grundnivå)
Distans, Uppsala
15 hp
Heltid
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Uppsala
Höst 2023
2023-04-16

Distans
Vår 2023

Distans
Vår 2024
2023-10-15

Förvaltningsrättslig översiktskurs

Under kursen kommer du huvudsakligen att studera utvalda delar av sådana juridiska ämnesområden som är relevanta vid olika former av kommunal och statlig verksamhet. Delar som är viktiga att känna till för alla som sysslar med juridiska problem i samband med förvaltning.

Kursen är indelad i fyra avsnitt. I det första avsnittet studerar du allmän och grundläggande juridik, bland annat om rättsreglernas funktion i samhället, hur man söker och läser rätt i lagtext, domar och andra så kallade rättskällor, våra centrala juridiska begrepp och den traditionella juridiska systematiken. I det andra avsnittet studerar du de grundläggande reglerna i det förvaltningsrättsliga förfarandet. I det tredje avsnittet studerar du kommunalrätten, särskilt reglerna om den kommunala kompetensen. I det fjärde avsnittet slutligen studerar du regler om allmän handlings offentlighet samt frågor om sekretess.

Förkunskaper

Grundläggande behörighet

Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet

Välkommen till Uppsala universitet Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Utbildningar på Uppsala Universitet Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på...


Läs mer om Uppsala universitet och visa alla utbildningar

Hitta till utbildaren

Uppsala universitet


Recensioner

Det finns inga recensioner för Förvaltningsrättslig översiktskurs

Jobb & Lön

Var finns framtidens jobb & hur mycket kommer jag att tjäna?

Få koll på vad du kan tjäna efter din utbildning och om den branschen är värd att investera din tid i.

Till Jobb & Lön